Niezgodnośc towaru z umową - problem

• Autor wątku Autor wątku angu828
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angu828

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, kupiłem niedawno nowy telefon który po niecałym miesiącu użytkowania zaczął tracić zasięg i samoczynnie się restartować. Zaraz po wykryciu usterki złożyłem pismo o niezgodności towaru z umową do sklepu, w którym żądałem aby towar został wymieniony na nowy. 14ego dnia od złożenia pisma otrzymałem następującą odpowiedź : "Dzień dobry. W odpowiedzi na Pana zgłoszenie z tytułu niezgodności towaru z umową sprzedaży informuje ze sklep XXX na tą chwilę nie uznaje Pana żądań. Reklamowany produkt zostanie dokładnie sprawdzony przez autoryzowany serwis producenta i wowczas XXX przedstawi swoje ostateczne stanowisko."
Czy taka odpowiedź jest ustosunkowaniem do moich żądań? Czy sklep, po odrzuceniu moich żądań, tak jak napisał w odpowiedzi, ma prawo do dalszego sprawdzania sprzętu i przetrzymywania go bez konkretnie podanej daty kolejnej odpowiedzi? Dodam jeszcze że jestem osobą fizyczną.

angu828 napisał:
Czy taka odpowiedź jest ustosunkowaniem do moich żądań?
Tak. Sprzedawca "z automatu" odrzucił Twoje roszczenie żeby dochować terminowi. Po uzyskaniu info z serwisu ostatecznie określi swoje stanowisko.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, zawsze myślałem że 14 dni jest terminem w którym muszę dostać jasną i ostateczna odpowiedź a nie tymczasową, nawet pomimo tego iż autoryzowany serwis nie wykonał swojej pracy na czas i nie wysłał ekspertyzy do sklepu, ale jak widać myliłem się. W takim razie ile czasu (po upływie tych 14 dni) sklep może trzymać i testować mój telefon zanim dostanę od nich kolejną odpowiedź?. Dodam że mija już 3 tydzień od złożenia mojego pisma.

Przeglądając internet znalazłem taki wpis:
Zgodnie z Art.4 ust.1 – „Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.”, jeżeli reklamacja została zgłoszona do 6 miesięcy od wydania towaru konsumentowi, to na sprzedawcy spoczywa obowiązek udowodnienia, że sprzedał zgodny z umową towar. Skutecznie sprzedawca może to zrobić, jeżeli powoła na eksperta niezależnego rzeczoznawcę. Gdyby reklamację sam odrzucił, co się niestety często zdarza, to takie odrzucenie reklamacji jest bezskuteczne i konsument powinien się od takiej decyzji odwołać żądając wykazania w sposób jednoznaczny, że towar był zgodny z umową w momencie sprzedaży.

Po 6 miesiącach od wydania towaru konsumentowi, to na konsumencie będzie spoczywał obowiązek udowodnienia, że niezgodność z umową istniała w momencie jego wydania.

Więc jak to wygląda u mnie? Sprzedawca sam odrzucił reklamacje bo nie dokonał ekspertyzy na czas.... Według tego co pisze wyżej powinienem się odwoływać czy może dalej czekać?

Powrót