niezgodność towaru z umową - pytanie

• Autor wątku Autor wątku olek211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olek211

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam!
Kupiłem kurtkę, podszewka zafarbowała mi koszule, wymieniono podszewkę. Po 5 mies podszewka się rozpruła, więc napisałem pismo (niezgodność towaru z umową) i wraz z nim udałem się do sklepu 24 grudnia. Żądałem odstąpienia od umowy kupna/sprzedaży, ponieważ była to już druga reklamacja, przez pierwszą wadę straciłem koszulę i przez wyjątkową wadliwość towaru tracę czas na ponowną reklamację, przez co jestem narażony na znaczne niedogodności (zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).

Skoro dostarczyłem towar 24.12.2014 to 14dni płynie od 25.12.2014, czyli termin mają do 7.12.2014 tak?

Jak myślicie, czy moje żądanie zostanie pozytywnie rozpatrzone ?

Art. 111. KC
§ 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.

§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Czyli 25 i 26 grudnia odpada, więc liczymy od 27 ?

" Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło."

25 i 26 to święto, a zaniosłem 24, czyli przyjęcie powinno nastąpić 25, czy po świętach?

Skoro zaniósł Pan 24 to zostało przyjęte 24. Termin 14 dni należy policzyć od 25 grudnia, zatem termin upłynie z końcem dnia 7 stycznia.

"[...] tym razem rozpruł się szew. Dlatego też żądam rozwiązania umowy kupna/sprzedaży (zgodnie z art. 8 ust. 4)."

Treść bez sensu.
Możesz odstąpić od umowy sprzedaży, a nie żądać rozwiazania umowy.

To i tak w końcu został dodane jako załącznik, bo mają swoje formularze zwrotu na którym zostało zaznaczone żądanie odstąpienia od umowy kupna/sprzedaży. Rozumiem, że w tym przypadku nic się nie zmienia i obowiązuje 14dniowy termin ustosunkowania się do żądania kupującego ?

olek211 napisał:
Rozumiem, że w tym przypadku nic się nie zmienia i obowiązuje 14dniowy termin

Mam wrażenie, że nie rozumiesz.
1) Umowę zawarłeś przed zmianą przepisów (25 grudnia 2014) więc obowiązują Cię poprzednie przepisy.
2) 14-dniowy termin na ustosunkowanie rozpoczyna bieg tylko wtedy, gdy treścią żądania jest wymiana lub naprawa.

Co do treści Twojego żądania "rozwiązania umowy" zamiast "odstąpienia od umowy" uważam, że w świetle przepisu art. 65 k.c. nie ma większego znaczenia.

Ostatnia edycja:
Reklamacja została przyjęta.
Mam jeszcze jedno pytanie. Towar został kupiony przez inną osobę za pośrednictwem jej karty. Czy zwrot może zostać przyznamy mi na moją kartę lub gotówką ?

Będą żądali obecności tej innej osoby z jej kartą.

Problem polega na tym, że karta została omyłkowo zastrzeżona, a była to jedyna karta tej osoby. Czy jedynym wyjściem jest czekanie na nową z banku ?

Opłata kartą powoduje przekazanie prowizji bankowi dlatego sprzedawca chce zwrotu środków tą samą drogą, bo tylko w ten sposób odzyska prowizję.

Powrót