Niezgodnośc towaru z umową - rekojmia ?

• Autor wątku Autor wątku ARSI3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARSI3

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam,

dokonałem zakupu na Allegro butów firma wysłała zamiast nr buta 41 wysłali 39. ( paragon był dobrze wystawiony a zły rozmiar wysłany)

Niestety jak kurier zostawił paczkę w domu było dziecko i od razu założyło buty i wyszło na podwórko pobiegać i na butach są ślady użytkowania.

Dodatkowo zauważyłem że buty są bardzo słabej jakości i pękają po jednym założeniu nitki.

Czy w takiej sytuacji mogę dokonać zwrotu jako niezgodność towaru z umową ( zły numer wysłali) czy rękojmi dodatkowo jakość butów pozostawia wiele do życzenia ??

Czy już nie ma możliwości ponieważ buty zostały raz użyte i mają ślady użytkowania?

Bardzo proszę o pomoc od dostawy minęło 5 dni .

Nie ma już "niezgodności towaru z umową".
Teraz obowiązuję rękojmia; https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/
Reklamować możesz uszkodzenia.
Jeśli chodzi o numerację to wątpię.
Nie wnikam jak ktoś mógł ubrać buty dwa numery za małe [39 vs 41].

Możesz odstąpić od umowy.
Sprzedawca może domagać się $$ za utratę wartości towaru.

To tak w wielkim skrócie.

Więcej info na w/w stronie lub w setce tametów na tym forum.

Ostatnia edycja:
Czy czas 14 dni na odpowiedź biegnie od momentu zgłoszenia reklamacji na piśmie czy od momentu kiedy buty zostały dostarczone do sprzedającego

Sprzedający po zgłoszeniu reklamacji z tytułu rękojmi odpisał że buty pójdą do opinii biegłego rzeczoznawczy i czekam teraz na werdykt.

Pismo wysłane 24.04 natomiast buty pojechały kurierem 02.05.2017

Reklamacja towaru z tytułu rękojmi (art. 556 KC)

Niniejszym zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu 03.04.2017
towar Nike Air Hurache jest wadliwy. Wada polega na tym że w obydwu butach pękają szwy/szycia w wewnętrznej wkładce obuwia jak i zewnętrzne obszycia. Buty są bardzo słabej jakości i nie przypominają oryginalnego obuwia które jest oferowane np. w dużych sklepach stacjonarnych - sieciowych mimo że na aukcji pisze że są oryginalne. Jest to istotna wada fizyczna produktu, towar utracił wartość użytkową i nie nadaje się do celu, do jakiego jest zwykle używany. Istnieje domniemanie że jest to wada ukryta tych produktów.
Dodatkowo wysłali Państwo zły numer obuwia niż zamawiany. Na aukcji został kupiony rozmiar 41 o czym informowałam Państwa w mailu zaraz po zakupie a fizycznie przyjechał but w rozmiarze 39 . Zaznaczam że był to zakup na odległość gdzie nie było możliwości sprawdzenia obuwia przed zakupem.
Wada została stwierdzona w dniu dostawy towaru 10.04.2017.

Podkreślam że buty zostały założone w dniu dostawy obuwia i tylko 1 dzień chodzone po czym zostały wyczyszczone i leżą nie używane do dnia dzisiejszego.

Z uwagi na powyższe, na podstawie ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny żądam:

• wymiany towaru na nowy* (art. 561 § 1)
• nieodpłatną naprawę towaru* (art. 561 § 1)
• obniżenia ceny towaru o kwotę ……….. (słownie: ………) zł, Proszę o zwrot podanej kwoty na konto ……………………………………../przekazem pocztowym na mój adres* (art. 560 § 1)
• odstępuję od umowy i proszę o zwrot ceny towaru na konto

Pismo wysłałem mailem 24.04 za potwierdzeniem odbioru do sprzedawcy i jeszcze jednej osoby znajomej zeby był świadek. I przyszł zwrotka że przeczytał i odpisał 25.04

Dzień dobry,

proszę o przesłanie obuwia wraz z opisem reklamacji na poniższy adres:

Dział reklamacji skieruje obuwie do rzeczoznawcy w celu jego oceny.

Zaznaczyłem:

odstępuję od umowy i proszę o zwrot ceny towaru na konto

I do dziś żadnej odpowiedzi i cisza...

Ostatnia edycja:
Powrót