Niezgodność towaru z umową

• Autor wątku Autor wątku ZaqU
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZaqU

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,

Tydzień temu oddałem do salonu T-Mobile Samsunga Galaxy S4 z racji niezgodności towaru z umową. Telefon miał wadę fabryczną: wyświetlała się czarna, pozioma kreska martwych pikseli w dolnej części ekranu, w okolicy ikon funkcyjnych. Z racji tego, iż defekt ten był obecny od samego początku, zrezygnowałem z naprawy na gwarancji i moim jedynym roszczeniem była wymiana na nowy model.

Dzisiaj otrzymałem telefon, w którym poinformowano mnie, iż wada ta jest zbyt kosztowna by wymieniać cały telefon i tego nie zrobią, natomiast mogą oddać telefon do naprawy na gwarancję, gdzie zostanie wymieniony ekran LCD - podali mi koszt takiej wymiany: 440 zł, który oczywiście poniosą sami.

Co będzie najkorzystniejsze w obecnej sytuacji? Czy warto zgodzić się na tę wymianę? Boje się że coś jeszcze uszkodzą i wolałbym dostać nowy telefon, bez jakichkolwiek wad, taki jaki powinienem otrzymać na początku.

I czy odpowiedź ze strony serwisu jest zgodna z prawem? Czy sprzedawca zobowiązany jest w przypadku stwierdzenia takiej wady do wymiany, czy naprawy?

ZaqU napisał:
(...)
gdzie zostanie wymieniony ekran LCD (...)

Samsung S4 nie ma wyswietlacza LCD, tylko Super AMOLED. Wiec moim zdaniem nie powinienes sie zgodzic na wymiane wyswietlacza na LCD, bo wtedy przedmiot nie bedzie doprowadzony do stanu zgodnego z jego specyfikacja.

To przydatna informacja, nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki!

A wracając do sedna sprawy: Czy jeżeli dostałem towar niezgodny z umową to mam prawo żądać jego wymiany na nowy? Czy sprzedawca może odmówić takiej wymiany ze względu na wysoki koszt i w zamian zaproponować naprawę?

Bo to jest trochę bez sensu - skoro otrzymałem fabrycznego bubla, a nie to co zamawiałem, to powinienem dostać nowy telefon, zgodny ze specyfikacją, a nie naprawiać coś co od początku nie działało, chociaż zgodnie z umową powinno... :rolleyes:

Troche mnie dziwi, ze nie sprawdziles telefonu w salonie podczas kupna.

Nie jestem specjalista, ale troche czytalem na ten temat (tez oddawalem tel do reklamacji) i wg mnie sa dwie opcje:
1. zgodnie z art 560KC wada jest istotna i na tej podstawie mozesz ubiegac sie o nowy tel;
2. naprawa w porownaniu z wymiana na nowy tel powoduje nadmierne koszty i na tej podstawie T-Mobile moze nie wymienic tel na nowy.

Moze ktos, kto zna sie na prawie lepiej niz ja skomentowalby to?

Telefon zamówiłem z umową przez internet i został dostarczony przez kuriera.
T-Mobile nie jest producentem, tylko Samsung, więc to Samsung ponosi koszty. W ciągu 5 dni muszę iść do salonu i zdecydować co robić, bo inaczej odeślą mi w stanie w jakim jest obecnie. I chciałbym się wybrać jutro albo w sobotę, ale muszę wiedzieć co powiedzieć i na jaki artykuł KC, lub ustawę się powołać.

A kiedy go kupiles?
W ciagu 14 dni masz prawo do zwrotu bez podania przyczyny.

W tym przypadku skladasz reklamacje (z tytulu rekojmi jezeli zostal kupiony po 25.12.2014) do T-Mobile, a nie do Samsunga. Samsung nie jest strona w tym przypadku.

No chyba, ze zle zrozumialem i zlozyles reklamacje z tytulu gwarancji do Samsunga za posrednictwem T-Mobile?

Nie mogę zwrócić gdyż nie kupowałem samego telefonu, a umowę z telefonem. Zadzwoniłem do salonu i dopytałem się o warunki naprawy. Uzyskałem zapewnienie, że będzie to dokładnie taki sam wyświetlacz jaki fabrycznie montuje się w tym telefonie i zgodziłem się na naprawę (niechętnie, ale zależy mi na czasie). Zobaczymy co z tego wyniknie, mam tylko nadzieję, że naprawią to należycie.

Powrót