niezgodność towaru z umową?

• Autor wątku Autor wątku emarkowsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emarkowsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich

Mam taki problem, w listopadzie tamtego roku kupiłem laptopa HP czyli minął już rok czasu i dzisiaj po odłączeniu od zasilania zauważyłem, że laptop nie działa na baterii. Mam w domu drugiego takiego samego laptopa i na baterii z tamtego kompa mój działa ok czyli wina leży na 100% po stronie baterii. Tylko, że niestety na baterie producent daje 12 miesięcy gwarancji :( Czy mogę w sklepie gdzie go kupiłem zareklamować tą baterie jako niezgodność towaru z umową? Bo wyczytałem, że na to ma się czas do 24 miesięcy. Pomóżcie co z tym zrobić :)

emarkowsky napisał:
Witam wszystkich

Mam taki problem, w listopadzie tamtego roku kupiłem laptopa HP czyli minął już rok czasu i dzisiaj po odłączeniu od zasilania zauważyłem, że laptop nie działa na baterii. Mam w domu drugiego takiego samego laptopa i na baterii z tamtego kompa mój działa ok czyli wina leży na 100% po stronie baterii. Tylko, że niestety na baterie producent daje 12 miesięcy gwarancji :( Czy mogę w sklepie gdzie go kupiłem zareklamować tą baterie jako niezgodność towaru z umową? Bo wyczytałem, że na to ma się czas do 24 miesięcy. Pomóżcie co z tym zrobić :)

Specem nie jestem,ale masz szanse na uznanie niezgodności za nieistotną

możesz zareklamować, ale w razie ewentualnego sporu w sądzie musisz wykazać, iż przyczyną nieprawidłowego działania baterii jest jej wadliwa konstrukcja, a nie normlane zużycie. Taki dowód, to w zasadzie powołanie opinii biegłego, który za kilkaset złotych lub więcej wykona ekspertyzę, jeśli będzie dla Ciebie niekorzystna, to poniesiesz jej koszty i koszty strony przeciwnej, w szczególności ze 120 zł na adwokata oraz wpis sądowy (5% od wartości sporu);

towar niezgodny z umową to też taki który cały czas się psuje, a Ty nie używałeś tej rzeczy... małe szanse na wygraną

jak to nie używałem... laptopa używałem albo na samej baterii albo na zasilaczu.. ostatni raz na baterii używałem go na uczelni tydzień temu i działał ok.. dzisiaj potrzebowałem przejść do drugiego pokoju, odpiąłem zasilanie i kicha :(

Blanka987:

co za bzdury piszesz;

emarkowsky: dostałeś poradę, czego jeszcze oczekujesz?? że ktoś Ci napisze że masz, czy nie masz racji;
ewentualnie zapytaj kolegi grega@ coś tam, on pracuje w serwisie i być może wie jakie są przyczyny wadliwego działąnia baterii w odniesiniu do ewentualnej opinii biegłego;

rafal_26 napisał:
Blanka987:

co za bzdury piszesz;

emarkowsky: dostałeś poradę, czego jeszcze oczekujesz?? że ktoś Ci napisze że masz, czy nie masz racji;
ewentualnie zapytaj kolegi grega@ coś tam, on pracuje w serwisie i być może wie jakie są przyczyny wadliwego działąnia baterii w odniesiniu do ewentualnej opinii biegłego;
Mieliśmy kilka raz taki przypadek.
Problem w tym, że trzeba wykluczyć wadliwy element, tj. czy jest to kwestia wadliwości baterii, czy laptopa (bo nie chce działać na baterii).
HP udostępnia program informujący o stanie baterii, trzeba go zainstalować i sprawdzić.
Jeśli jest winny laptop,to jak najbardziej podlega pod naprawę (np. problem z przełączaniem zasilania/rozpoznania źródła prądu)
Ja osobiście miałem tak w asusie u znajomej.
Naprawili laptopa i śmiga jak dziki:]

no i widzisz, czasem to w cale nie jest problem prawny;

dlatego podoba mi się obecność serwisanta na forum;

z drugiej strony, to oczywiste że jeśli w samochodzie akumulator jest rozładowany, to może być to winą nie tylko akumulatora...oczywiście tylko luźne nawiązanie;

chociaż czasem prawnik nie zauważa takiego prostego rozwiązania;

greg1003@o2.pl napisał:
Mieliśmy kilka raz taki przypadek.
Problem w tym, że trzeba wykluczyć wadliwy element, tj. czy jest to kwestia wadliwości baterii, czy laptopa (bo nie chce działać na baterii).
HP udostępnia program informujący o stanie baterii, trzeba go zainstalować i sprawdzić.
Jeśli jest winny laptop,to jak najbardziej podlega pod naprawę (np. problem z przełączaniem zasilania/rozpoznania źródła prądu)
Ja osobiście miałem tak w asusie u znajomej.
Naprawili laptopa i śmiga jak dziki:]

a jeśli winna jest bateria ? w końcu to element laptopa.....

BOHO napisał:
a jeśli winna jest bateria ? w końcu to element laptopa.....
Zobaczymy:)
na razie potrzebuję garść informacji żeby spróbować pomóc...
1. Jaki dokładnie jest model laptopa oraz kod HP (np. KV536EA)
2. kiedy zakupiony.
3. na firmę czy osobę prywatą
Głównie potrzebuje informacji 1 i 2;]
Może uda mi się uzyskać porządne informacje od HP,ale cudów nie obiecuje,bo to się okaże w trakcie czy wyjdą

Witam

Mam problemy z zakupionym w MM laptopem HP 6730s. Podczas trwania (12 miesięcznej) gwarancji oddawałam go 4razy do naprawy...za każdym razem innych części. W tym momencie nie obowiązuje mnie już gwarancja, czy mogę oddać laptop w ramach niezgodności towaru z umowa gdy mój sprzęt przegrzewa się tak ze polowa klawiatury jest gorąca i laptop buczy? W tym momencie działa niczym suszarka do włosów...mam wrażenie ze za moment się spali bądź tez wybuchnie. Wybieram się dziś do MM i nie wiem czego mogę się spodziewać.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Ashana napisał:
Witam

Mam problemy z zakupionym w MM laptopem HP 6730s. Podczas trwania (12 miesięcznej) gwarancji oddawałam go 4razy do naprawy...za każdym razem innych części. W tym momencie nie obowiązuje mnie już gwarancja, czy mogę oddać laptop w ramach niezgodności towaru z umowa gdy mój sprzęt przegrzewa się tak ze polowa klawiatury jest gorąca i laptop buczy? W tym momencie działa niczym suszarka do włosów...mam wrażenie ze za moment się spali bądź tez wybuchnie. Wybieram się dziś do MM i nie wiem czego mogę się spodziewać.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Sprzęt zakupiony na firmę czy osobę prywatną?
Jak na prywatną,to zapraszam do poradnika konsumenta.

Cześć.
Pozwolę sobie odgrzać kotleta, bo mam bardzo zbliżony problem jal autor wątku.

W 9-cio miesięcznym laptopie padla mi bateria, badz jej sterownik, w każdym razie ze sprzetu nie da się korzystać bez zasilacza gdyż potrafi nagle sie wyłączyć mimo iż wskaźnik baterii pokazuje np. 90% - czasem wskaźnika nie ubywa przez 3-4h i nagle sie wyłącza. Program diagnostyczny od producenta pokazuje ze bateria jest sprawna.

Dobra do sedna
1.
Co ważne bateria jest wewnątrz laptopa, niewymienna bez ingerencji wiec sprzęt reklamuje jako całość.
2.
Producent przewiduje rok gwarancji na baterie
3
Nie ma w Polsce serwisu, lenovo obsługuje niemiecki medion, który ma bardzo złą sławę (gubi lub niszczy sprzęt) dlatego tez z reklamacja udałem się do sklepu.

Sprzedawca usilnie namawiał mnie do kontaktu bezpośredniego z serwisem, ze będzie szybciej sprawniej itd, a jak sie uparłem, że chcę oddać u nich to stwierdził, że oni dają połowę gwarancji producenta czyli 6 miesięcy i on mi tego nie przyjmie.

Koniec końców uparłem się na niezgodność z umową, argumentując że reklamuje nie baterię a cały sprzęt i laptop został przyjęty.

Spodziewam się na dniach jakiejś odpowiedzi odmownej lub innej próby wykręcenia się.
Podpowiedzcie proszę czy dobrą drogę wybrałem i jak walczyć dalej jeżeli dostane odmowę.

P.S.
Sklep zrobił dużo zdjęć stanu faktycznego laptopa (stan prawie idealny), ja własnych zdjęć nie mam, czy mogę w razie problemów zażądać od nich kopii tych zdjęć?

Powrót