Niezgodnosc towatu z umowa a odkupienie sprzetu

• Autor wątku Autor wątku FunTastic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FunTastic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
Niedawno stalem się posiadaczem pewnego telefonu, ktory nabylem z lombardu. Telefon zostal kupiony 30.10.2016 w jednym ze sklepow z elektronika. Tego samego dnia telefon trafil do lombardu a ja go odkupilem. Mam kopie faktury potwierdzajacej zakup oraz dowod zakupu w lombardzie.
Teraz do rzeczy, telefon strasznie się zawiesza i resetuje co oznacza że nie da się z niego korzystac. Czy ja jako, że nie kupilem tego telefonu bezposrednio w sklepie moge wnioskowac o niezgodnosc towaru z umowa ? Czy taki towar ma gwarancje ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mówisz o sklepie czy o osobie która oddala telefon do lombardu?
Telefon był zaplombowany z chwila zakupu w lombardzie, sam przecinalem plombe. Rozumiem, że odkupujac sprzęt nabywam również takie same prawa do gwarancji ?

I co z niezgodnoscia towaru z umowa

FunTastic napisał:
Rozumiem, że odkupujac sprzęt nabywam również takie same prawa do gwarancji ?

Niekoniecznie. Musisz przeczytać warunki gwarancji. Gwarancji może w ogole nie być...albo moze byc na tydzien czasu.

FunTastic napisał:
I co z niezgodnoscia towaru z umowa

Nie ma już "niezgodności towaru z umową". Od około 2 lat jest "rękojmia".

FunTastic napisał:
Mówisz o sklepie czy o osobie która oddala telefon do lombardu?

Przecież Ty nie kupowałeś od sklepu tylko od lombardu. Zapewne na fakturze ze sklepu są dane pana "X".

Tak, mam fakturę z imeniem i nazwiskiem wlasciciela poprzedniego.

Tel to samsung galaxy s7 edge.
Zatem czy rejkojmia przechodzi na kolejnego wlasciciela. Oraz czy gwarancja przechodzi na kolejnego wlasciciela. Przypominam że tel ktory zakupilem mial date faktury nabycia 30.10.16 i tego samego dnia go kupilem od lombardu- fon byl zaplombowany więc nie ma szans że był otwierany.

FunTastic napisał:
Oraz czy gwarancja przechodzi na kolejnego wlasciciela.

Czy oczekujesz, ze ktos za ciebie przeczyta warunki gwarancji? :o

Jak masz watpliwosci to skontaktuj sie z autoryzowanym serwisem i dopytaj o w/w kwestię.

FunTastic napisał:
Zatem czy rejkojmia przechodzi na kolejnego wlasciciela.

Reklamacje kierujesz do sprzedajacego.

Najlepiej będzie jak zapoznasz się z aktami prawnymi dotyczącymi rękojmi.

Powrót