Niezgodność z umową - problem z gwarancją

• Autor wątku Autor wątku stingray6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stingray6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
W sierpniu 2014 r. nabyłem jako konsument notebooka w sklepie internetowym. Według strony informacyjnej produktu posiadał on 24 mies. gwarancji producenta dla osób fizycznych i 12 mies. dla firm. Taka sama informacja widnieje na wydruku gwarancji podpisanym przez owy sklep.
Parę dni temu sprawdziłem na stronie producenta (podając numer seryjny) stan gwarancji i okazuje się, że trwa ona tylko rok (do sierpnia 2015, a powinna trwać do 2016r.).
Pragnę podkreślić, że gwarancja producenta, to nie to samo, co gwarancja sklepu.
Gwarancja producenta jest cechą produktu, która była decydująca przy zakupie i nie jest ona zgodna z tym, co chciałem kupić, i za co zapłaciłem.
W związku z tym kieruję do was zapytanie, czy powinienem skorzystać z moich praw z tytułu niezgodności towaru z umową i jak to zrobić. Na co mogę liczyć?
Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Napisz *pismo* do sprzedawcy i niech się ustosunkuje.
Później napisz ponownie na forum Ci odpisali.

Napiszę. Ale nie wiem czego mam żądać? Wymiany na nowy? Czy zwrotu zapłaconej kwoty? Co ma sens w tym przypadku?

stingray6 napisał:
Napiszę. Ale nie wiem czego mam żądać? Wymiany na nowy? Czy zwrotu zapłaconej kwoty? Co ma sens w tym przypadku?

Nie reklamuj oficjalnie tylko napisz maila/zadzwoń i powiedz jaka jest sytuacja. Jeśli będą się migać, włącz do sprawy oficjalną korespondencję.

Napisać maila nie za bardzo się da, bo nie udostępniają go klientom... Jedyna opcją jest zgłoszenie przez formularz na stronie. Chyba bezpieczniej będzie napisać tradycyjny list, ale zacznę od telefonu.

stingray6 napisał:
W związku z tym kieruję do was zapytanie, czy powinienem skorzystać z moich praw z tytułu niezgodności towaru z umową
Tak. Jeśli jesteś konsumentem i z dokumentacji jasno wynika, że powinno być 24M gwarancji, to komputer jest niezgodny z umową i możesz żądać wydania gwarancji albo obniżenia ceny. Nie możesz odstąpić od umowy.

cedwah napisał:
Tak. Jeśli jesteś konsumentem i z dokumentacji jasno wynika, że powinno być 24M gwarancji, to komputer jest niezgodny z umową i możesz żądać wydania gwarancji albo obniżenia ceny.
Dokładnie tak wynika z dokumentacji. Myślę, że sklep nie będzie w stanie "dodać" mi gwarancji producenta, zażądam zatem obniżenia ceny. Tylko o ile? Czy ta kwota jest uregulowana przez ustawę? Mam zażądać konkretnej kwoty, czy to zależy od sprzedawcy? I czy może być tak, że oni mi zwrócą 15 zł i powiedzą, że teraz jest OK? Dodam, że komputer kosztował 3,3 tys. zł.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Napisałem do działu obsługi reklamacji z żądaniem obniżenia ceny, dołączając wszystkie dokumenty. A oni mi dzisiaj odpisali
Uprzejmie wyjaśniam, że aby zgłosić reklamacje, bardzo proszę wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie [...]. Dział Obsługi Reklamacji skontaktuje się po tym w terminie do 24 godzin roboczych od daty złożenia reklamacji.
Co mam teraz zrobić? Czy to moje pierwsze pismo nie wystarcza? Dodam, że ten ich "formularz" nie działa :)

W tego typu sprawach *tylko* pisma polecone + ZPO.
Ale jak kto woli.

Powrót