Nieznaczna ilość narkotyków (art. 62a ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii)

• Autor wątku Autor wątku stu_209898
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stu_209898

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Ostatnio czytałem artykuł, w którym zatrzymano grupę osób za posiadanie narkotyków. Natrafiłem na ten artykuł, który w tamtym czasie budził wiele wątpliwości. Zatrzymani utrzymywali, że posiadali przy sobie kilka gram marihuany, co oznaczało (według zatrzymanych), że jest to nieznaczna ilość narkotyków. Uważali również, że postępowanie powinno być umorzone, zgodnie z art. 62a ustawy o przeciwdziałaniu narkomani.

Ostatnio usłyszałem, że podobno wprowadzono dopuszczalne dawki narkotyku, który możemy posiadać, albo o dokonaniu przez prawodawce stosownej tabeli, która miałaby jasno wyjaśnić pojęcie: "nieznaczna ilość".

Czy ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie?

stu_209898 napisał:
Ostatnio usłyszałem, że podobno wprowadzono dopuszczalne dawki narkotyku, który możemy posiadać, albo o dokonaniu przez prawodawce stosownej tabeli, która miałaby jasno wyjaśnić pojęcie: "nieznaczna ilość".

Źrodło?

Brak. Usłyszałem gdzieś jak ktoś rozmawiał. Pragnę się dowiedzieć, czy rzeczywiście istnieje jakaś forma wyjaśnienia tego pojęcia oraz czy są akty prawne normujące prawo w tym zakresie, by jasno wiedzieć, ile możemy posiadać, by mieć szanse na umorzenie postępowania.

Żadna ustawa nie normuje takich pojęć jak nieznaczna/znaczna ilość. To co słyszałeś to bzdury. Jak chcesz wnioskuj o umorzenie, choć kilka gramów to już trochę jest,

nie ma definicji "nie znaczniej ilości" - były przypadki że 0,5g uznano za znaczą ilość oraz że 200 g za nieznaczną ...

niestety nie, a szkoda ... kpią z nas wszystkich Polskie Sądy ...

daeronie, możesz podać sygnaturę wyroku w którym uznano 0,5 grama za znaczną ilość?!

Niechaj sczeznę, jeśli taki wyrok rzeczywiście zapadł, ale ja w to po prostu nie wierzę.

Ponieważ było to jakiś czas temu nie bardzo pamiętałem przebieg sprawy więc sprostowanie (sorki za wprowadzenie w błąd - ale tylko trochę):

sprawa nie dotyczyła uznania 0,5 g za ilość znaczną ale dotyczyła skazania na 1,5 roku więzienia za posiadania 0,05 g (proszek w pustej torebce) - wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 30 września 2013 r. sygn. akt VIII K 230/12.

Przedmiotowy wyrok był cofnięty przez sąd apelacyjny II AKa 422/13.

Morał jest jeden zakazać dowolnej interpretacji - wprowadzić jednoznaczną tablę ilości nie zanaczych i znacznych ilości. Najgorsze co może zrobić to zdawać się na rozsądek (Polskich) sędziów ...

bardzo dziękuję, a teraz poproszę wyrok uznający 200g za ilość nieznaczną...

Powrót