nieznana osoba wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku misiaken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiaken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pytanie, jakie kroki prawne mogę podjąć w wypadku, jesli na mój adres przychodzą pisma z PKP na nie moje nazwisko (osoby o podawanym nazwisku nawet nie znam)? W swojej skrzynce po raz 4 już znalazłam wezwanie do zapłaty za jadę bez biletu na nazwisko osoby która nie jest mi znana, dodatkowo adres podawany na kopercie w ogóle nie istnieje, a pod mój te listy są dostarczane, bo jest najbliższy temu, który podają. dwukrotnie odsyłałam pisma z adnotacją, że wskazany adres nie istnieje a pod adresem doręczenia nie przebywa i nigdy nie przebywała osoba o podanym nazwisku, za trzecim razem wyjaśniałam sprawę telefonicznie w dziale windykacji PKP. obecnie planuję a) zadzwonić tam po raz kolejny i tym razem zrobić małą awanturę b) napisać pismo z rządniej wyjaśnienia dlaczego dostaję taką korespondencję. W razie gdyby to nie poskutkowało to jakie są możliwości prawnego "odcięcia" się od tej sprawy?
Pozdrawiam!

Ignoruj. Ktoś podał lipne dane. Zainterweniuj na poczcie. Niech odsyłają oni te pisma, że adresat nie mieszka, nieznany.

obawiam się tylko jednej rzeczy. jesli tego kogoś skarzą zaocznie i nie zapłaci to znam przypadek, kiedy policja weszła komuś do domu wyłamując okno żeby delikwenta doprowadzić do więzienia ( tak, za niezapłacony bilet PKP). wolałabym wtedy nie wyjaśniać, ze taki adres w ogóle nie istnieje :)

gdzie takie bajki slyszalas ze za pkp bo nie ma takiej mozliwosc w najgorszym wypadku komornik sie klania

Powrót