Niezrozumiałe odrzucenie reklamacji przez sklep fotograficzny

• Autor wątku Autor wątku Myopic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myopic

Myopic

Użytkownik
Odpowiedzi
153
W dniu 18-06-2013 w sklepie [...] po raz pierwszy kupiłem torbę fotograficzną [FONT=&quot]***[/FONT], na którą była wieczysta gwarancja producenta (co potwierdza opis na stronie sklepu: [FONT=&quot]***[/FONT]. W dniu 2-09-2016 złożyłem reklamację z uwagi na fakt, że materiał, z którego wykonano rączkę torby kruszył się w trakcie używania jej, co było nie do zaakceptowania. W dniu 16-09-2016 reklamacja została rozpatrzona pozytywnie i zwrócono mi pieniądze.
Następnie w dniu 2-11-2016 w tym samym sklepie kupiłem torbę tego samego producenta [FONT=&quot]***[/FONT], także z wieczystą gwarancją producenta (co potwierdza opis na stronie sklepu: [FONT=&quot]***[/FONT]. Niestety producent nie zmienił sposobu produkcji toreb i po pewnym czasie wystąpiła ta sama wada, co w pierwszej torbie, czyli materiał, z którego wykonano rączkę kruszył się, co znowu było nie do zaakceptowania. Dlatego w dniu 30-03-2021 reklamowałem kolejną torbę. W dniu wczorajszym z kompletnie niezrozumiałych powodów otrzymałem od sklepu informację, że reklamacja tym razem została rozpatrzona negatywnie, gdyż "nie stwierdzono wady". Zdenerwowany napisałem do sklepu, a on stwierdził, że jest tylko pośrednikiem, bo to serwis zewnętrzny rozpatruje reklamacje. Napisałem więc do tego serwisu i poinformowałem, że jeśli dalej nie będzie chęci do zwrotu pieniędzy za wadliwą torbę, to podejmę wszelkie możliwe kroki, aby sprawę doprowadzić do prawidłowego zakończenia, oraz wystawię im szereg negatywnych opinii w Internecie, także na forach fotograficznych, aby ostrzec innych przed niepoważną i nieuczciwą firmą. Na odpowiedź czekam.

Niestety w sprawie tej nie jestem w stanie prosić o pomoc Miejskiego Rzecznika Konsumentów, bo obie torby były kupione na firmę. Dlatego piszę tutaj z prośbą o rady, co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby ostatecznie otrzymać zwrot pieniędzy za wadliwą torbę.[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]moderacja[/FONT]

[FONT=&quot] [/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A gdzie masz opisane co to znaczy "wieczysta" gwarancja? I jaki jest zakres praw i obowiązków gwaranta?

Na stronie tego sklepu nie znalazłem rozwinięcia sformułowania "gwarancja wieczysta". Taka informacja znajduje się jedynie w ofertach obu tych toreb, do których linki podałem powyżej.
Nie zmienia to faktu, że za pierwszym razem reklamacja została uznana, a za drugim razem, przy występowaniu takiej samej wady, reklamację odrzucono.

Na stronie tego sklepu nie znalazłem rozwinięcia sformułowania "gwarancja wieczysta".
Zatem przykra informacja: nie masz w sumie żadnej gwarancji, bo nigdzie nie jest określone jakie masz związane z nią prawa (tzw. oświadczenie gwarancyjne lub jak to powszechnie jest nazywane "warunki gwarancji"). Sprawdź czy producent nie udostępnia jej treści albo czy sprzedający wyłączył rękojmią dla przedsiębiorców jeszcze.

Gwarancja nie jest uprawnieniem zdefiniowanym ustawowo i nie obciąża sprzedawcy tylko tego kto jej udzielił (np. sprzedawcę, ale też importera, producenta itd.). Skoro gwarancji udzielił producent, a nie sprzedawca i okres ustawowej rękojmi minął to sklep właściwie nie ma wobec Ciebie żadnych obowiązków, nie musieli nawet pośredniczyć w twoim kontakcie ze producentem.
Dodatkowo skoro gwarancji jest elementem dobrowolnym i nieobowiązkowym powinieneś otrzymać jakiś dokument określający warunki udzielenie gwarancji, jej czas, zakres itd. albo te zmienne powinny być podane do publicznej wiadomości w innej formie np. na stronie internetowej producenta. Udzielający gwarancji na tu szerokie możliwości kształtowania szczegółów więc kluczowa jest treść gwarancji. Bez jej znajomości określenie jakie masz roszczenie, a jakie nie to wróżenie z fusów.
Natomiast na pewno jeżeli gwarancji udzielał producent to kierujesz swoje żądania w niewłaściwym kierunku.

Wysłane z mojego ASUS_I003DD przy użyciu Tapatalka

Na stronie producenta nie ma tych dwóch toreb, bo są to modele z ubiegłych lat, ale jest model [FONT=&quot]***[/FONT], będący następcą reklamowanej obecnie przeze mnie torby, i jest tam napisane:
"Ograniczona gwarancja konsumencka [FONT=&quot]***[/FONT]:
Ograniczona gwarancja konsumencka obejmuje wszelkie wady materiału lub wykonania nowego produktu
[FONT=&quot]***[/FONT], do którego dołączone jest niniejsze oświadczenie gwarancyjne. Niniejsza gwarancja nie wpływa ani nie modyfikuje żadnej gwarancji udzielonej przez sprzedawcę [FONT=&quot]***[/FONT], ani nie wpływa na żadne dodatkowe prawa, które mogą Ci przysługiwać zgodnie z przepisami obowiązującymi w Twojej jurysdykcji."

[FONT=&quot]***mod***[/FONT]

Skoro to gwarancja konsumencka a zakup był na firmę, nie jesteś konsumentem.

Otrzymałem wyjaśnienia od serwisu zewnętrznego, który stwierdził, że zarówno sklep[FONT=&quot]***[/FONT], jak też serwis [FONT=&quot]***[/FONT] nie są odpowiedzialni za negatywne rozpatrzenie reklamacji, bo decyzja została w mojej sprawie podjęta przez producenta, czyli firmę [FONT=&quot]***[/FONT]. Wskazano, że na stronie producenta znajduje się informacja:
Czego nie obejmuje ta gwarancja?
Niniejsza gwarancja nie obejmuje szkód spowodowanych niewłaściwą pielęgnacją, niewłaściwą obsługą, niewłaściwym użytkowaniem, modyfikacją lub przypadkowym uszkodzeniem; nie obejmuje też naturalnego rozkładu materiałów, który ma miejsce po dłuższym użytkowaniu (np. zużycie zamka błyskawicznego, ścieranie materiału itp.). Z czasem nawet torba
[FONT=&quot]***[/FONT] się zużyje!
Niniejsza gwarancja wyklucza również wszelkie roszczenia z tytułu przypadkowej lub wynikowej utraty mienia osobistego.

[FONT=&quot]***[/FONT]

Ponieważ za pierwszym razem reklamacja została rozpatrzona pozytywnie po 3 latach i 3 miesiącach użytkowania torby, a tym razem po 4 latach i 4 miesiącach producent stwierdził, że krusząca się rączka wynika z długiego użytkowania torby, więc nie pozostało mi nic innego, jak wystawić negatywną opinię nie sklepowi [FONT=&quot]***[/FONT], nie serwisowi [FONT=&quot]***[/FONT], tylko producentowi firmie [FONT=&quot]***[/FONT], co też uczyniłem.

moderacja

Gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym, to gwarant określa warunki i w żaden sposób nie ma ograniczeń do ich zmiany odnośnie do konkretnych egzemplarzy.

Powrót