Nieżyjący sąsiad (postępowanie administracyjne)

• Autor wątku Autor wątku delfinserfing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfinserfing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam Państwa,

Sprawa wygląda następująco:

Posiadam działkę na której planuję wybudować myjnie samochodową (myjnia oddalona o 5 metrów od bocznych granic działki)
Wszystkie inne warunki są spełnione. Problem polega na tym, że jeden sąsiad nie żyje! Wydział Planowania nie może wydać warunków zabudowy ponieważ chce powiadomić strone w postępowaniu, którą jest nieżyjący facet.
Wysyła pisemko, które z wiadomych przyczyn wraca, a tym samym jest to traktowane jako nie powiadomienie strony. :(

Urzędnik powiedział, że trzeba wystąpić o ustanowienie właściciela na sąsiedniej działce.... PARANOJA!!! Przecieć to może trwać kilka lat bo właściciel ma już nieżyjących jedynych nieżonatych synów... Prosze was o pomoc bo już nie wiem co robić.
Znalazłem taki przepis 49 KPA, mówiący o powiadamianiu publicznym stron.... Czy mogę go wykorzystać ? A może jest inna droga ? (ale czy stroną może być nieżyjąca osoba - przecież ona nie posiada czynności prawnej.... jestem bezradny)

Nadmieniam, iż nawet gdyby żył nie miałby wpływu na to czy na działce coś wybuduje ponieważ odsuwam się o wymagane odległości.
Pozdrawiam

Re: Ogromny problem z postępowaniem administracyjnym. Pomocy!

nikt nie pomoże?

ale, zgodnie z KPA pismo 2-krotnie awizowane jest uznawane za doręczone ... więc teoretycznie nie powinno być z tym problemu ... chyba że urząd (wydział) ma informację że właściciel nie żyje (z tego co wiem w żadnym urzędzie się tego nie sprawdza - awizowano 2-krotnie czyli dostarczono - zwrot a/a i problem z głowy ...)

i tutaj moje pytanie - jakie oficjalne pisma dostałeś od urzędu i jakiej treści :?:

Powrót