Nip - Brak pracy

• Autor wątku Autor wątku szycha89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szycha89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Przepraszam jeśli piszę w złym dziale... wybaczcie.
Mam pewien problem. Mianowicie dostałem pismo z urzędu skarbowego o nadanie NIP. Już go otrzymałem. Tylko po co mi to? Mam 18 lat, nie pracuje i uczę się. O ile mi wiadomo NIP przydziela się jedynie osoba pracującym. I tu mam kolejne pytanie. Czy może to mieć związek z mandatem lub nie odebraniem samochodu z parkingu policyjnego? I czy US może ściągnąć należny mandat z rodziców (niedawno złożyli rozliczenie podatkowe) Proszę o szybką odopwiedź gdyż bardzo zależy mi na tym, a nie mam się z Tą sprawą do kogo zwrócić.

[cytat="szycha89"](...)dostałem pismo z urzędu skarbowego o nadanie NIP. Już go otrzymałem. Tylko po co mi to? Mam 18 lat, nie pracuje i uczę się. O ile mi wiadomo NIP przydziela się jedynie osoba pracującym. I tu mam kolejne pytanie. Czy może to mieć związek z mandatem lub nie odebraniem samochodu z parkingu policyjnego? I czy US może ściągnąć należny mandat z rodziców (niedawno złożyli rozliczenie podatkowe) Proszę o szybką odopwiedź gdyż bardzo zależy mi na tym, a nie mam się z Tą sprawą do kogo zwrócić.[/cytat]
1. NIP jest nadawany każdej osobie, która staję się pełnoletnia a więc i uzyskuje status podatnika, niezależnie od jej zatrudnienia, pobierania nauki itp.
2. Grzywna w formie mandatu karnego jest zobowiązaniem prawnokarnym osoby, na którą została nałożona, a nie rodziców.

[cytat="diogenel"]1. NIP jest nadawany każdej osobie, która staję się pełnoletnia a więc i uzyskuje status podatnika, niezależnie od jej zatrudnienia, pobierania nauki itp.[/cytat]
Nie do końca - NIP nadawany jest podatnikowi. Pełnoletność to nie przesłanka nadania NIP'u, tylko fakt iż jakiś przepis prawa nadaje status podatnika. Nie jest to wyłącznie kwestia pracy ale np. uzyskiwanie jakichś świadczeń. Wygląda na to, że tutaj podstawą nadania NIP jest prowadzona egzekucja administracyjna przez organ skarbowy.

Powrót