Niska renta w Krus

• Autor wątku Autor wątku Piotr2k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr2k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam pytanie dotyczace renty - ok 3 lata temu zachorowalem na schizofrenie i poradzono mi zeby ubiegac sie o rente - zlozylem papiery i otrzymalem ja - nikt mnie jednak nie poinformowal ze wynosi ona tylko 60 pln + dodatek przez dwa lata

bylem w takim stanie ze nei dociekalem dlaczego tak jest

obecnie dostaje tylko 60 pln poniewaz mam ponad 4 ha ziemi

czy da sie to jakos odkrecic - zwiekszyc rente do normalnej stawki 500 pln, sprzedaz lub dzierzawa ziemi nie wchodzi w gre - chodzi mi o prawne mozliwosci zmiany postanowienia krus

Renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy składa się z części składkowej i części uzupełniającej. Przez dwa lata miałeś wypłacaną jedną i drugą część. Po dwóch latach masz zawieszoną w całości część uzupełniającą ponieważ nie zaprzestałeś prowadzenia działalności rolniczej.

Jeśli nie sprzedaż ziemi, to tylko wydzierżawienie gruntów rolnych w myśl art.28 ust.4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r. Nr 50, poz.291 z późń.zm.).

Na dzień dzisiejszy nie widzę szans na zmianę postanowień KRUS. Decyzja jest prawomocna. Na decyzji przyznającej prawo do renty zostałeś pouczony, że możesz złożyć odwołanie od decyzji i wtedy mogłeś dochodzić swoich racji.

Tak na marginesie, istnieją dodatki do świadczeń (emerytury lub renty) m.in. dodatek pielęgnacyjny, który przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, pod warunkiem że osoba to została uznana za całkowicue niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.

Pozdrawiam

Ponownie zlożylem podanie o przedlużenie renty - jeżeli znowu dostane tak malą sume (60 pln) w jaki sposob moglbym skutecznie sie odwolac od takiej decyzji?

Strona może złożyć odwołanie do sądu od decyzji KRUS. Życzę powodzenia.

Pozdrawiam

Powrót