Niski zus a świadczenia w razie ciąży

• Autor wątku Autor wątku Kasztany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Kasztany

Stały bywalec
Odpowiedzi
401
.Prowadzę działalność gospodarczą od 11 miesięcy,opłacam najniższy,promocyjny zus na 24 miesiące,dla rozpoczynających działalność.
Planuję zajście w ciązę,jakich świadczeń-chorobowego i macierzyńskiego /wychowawczego mogę się spodziewać i przez jaki czas ,ewentualnie co zrobić aby były oczywiście jak najwyzsze.Proszę o pomoc.

Świadczenia chorobowe/macierzyńskie wypłacane są (w uproszczeniu, bo przepisy się zmieniają) ze średniej z 12mcy (lub krócej jeśli DG jest krótsza lub była przerwa w ubezpieczeniu). Do średniej zlicza się podstawy chorobowego od których płacisz składki, czyli teraz przy preferencyjnym ZUS 480zł. To będzie świadczenie jakie uzyskasz (oczywiście brutto, nie na rękę). Masz prawo zrezygnować (nie będzie powrotu) z małego ZUSu i wtedy podstawa musi zawierać się między 2227,80 zł a 9031,28 zł (ta druga kwota zmienia się co kwartał). W ten sposób ewentualne świadczenia będą wyższa, ale wzrosną też składki. Nadal jednak liczona będzie średnia.

Ok,powiem szczerze,już w tej ciąży jestem,nie jestem z ojcem dziecka a przez zus w związku z tak niskim świadczeniem czuję się nabita w butelkę...nie przezyję z takich pieniędzy z dzieckiem ,to jasne,co mogę zrobić by otrzymywac przynajmniej 1500 zł w czasie chorobowego i macierzyńskiego?jak długo obecnie wypłacane są te świadczenia?

teraz już za wiele nie zrobisz ... a co do nabicia w butelkę to chyba nie tak do końca bo przecież sama dokonałaś wyboru jakie składki opłacasz - to do kogo pretensje ?

Nabita w butelkę .... trzeba było opłacać "normalny ZUS" ;) O resztę możesz mieć pretensje do ojca dziecka i do siebie ...

Niestety takie są zasady preferencyjnego ZUSu. Preferencyjne składki = mniejsze świadczenia, nic za darmo.
Musisz policzyć czy bardziej opłaca ci się wciąż płacić preferencyjne składki w zamian za mierne świadczenia czy też "normalny" ZUS czyli ponad 1000 zł z którego świadczenia będą wyższe. Jeśli zachowasz ciągłość ubezpieczenia chorobowego i przejdziesz na normalny ZUS to z każdym miesiącem średnia będzie ci wychodzić wyższa, ale wciąż nie rewelacyjna np. pół roku małego i pół dużego ZUS to ok. 1350 zł (brutto) podstawy. Resztę matematyki zostawiam zainteresowanej.

Tak MORENA,dokładnie nabita w butelkę!!!!w tym pierdzielonym kraju tylko brak pracy doprowadza do sięgania po pożyczki bankowe celem uruchomienia małego biznesu,w efekcie samozatrudnienia!Rozpoczynając czy nawet kończąc działalność cholernie ciężko wyjąc tę kasę o jakiej mowa z interesu który jak 99% innych cienko preferuje ,bo klienci nie mają pieniędzy więc kółko się zamyka!!!!kuszą niskim zusem ,dla porównania pracownik nie czuje ze kasa mu idzie na zus,no bo płaci pracodawca!potem pracownik dostaje 1000 czy 2000 zł,a ja mogę liczyć na ile,300 zł????Poknij się w czerep nim zaczniesz się wpisywac dla podbicia statystyki na swoim koncie,bo pojęcia nie masz jak trzeba kombinować by tu kużwa życ!

Borys84,a co się stanie w przypadku jesli zrezygnuję z prowadzenia działalności i zostanę zatrudniona na umowę o pracę np za 2000 zł brutto?Czy wówczas zus też wyliczy mi średnią podstawę składki?

jeżeli będziesz miała ciągłość ubezpieczenia chorobowego to po przepracowanym miesiącu na pełnym etacie otrzymasz zasiłek chorobowy- 100 procent ostatniego wynagrodzenia. Tylko wtedy musisz się liczyć z kontrolą ZUS u pracodawcy, a zdarza się, że po takiej kontroli jest decyzja odmowna wypłaty swiadczenia

Kobieto zachowaj jeszcze resztki kultury!

Ostatnia edycja:
Współczuję Ci,Morena,z całego serca............

Kasztany współczuj samej sobie. Po prostu na forum są pewne zasady - nikt tu nie pomaga jak ominąć prawo czy wykorzystać luki w prawie.
To był Twój wybór, że korzystałaś z preferencyjnego ZUSu - nikt Cię do tego nie zmuszał - teraz odpowiadasz za swoje wybory. Jedyne co mogę doradzić to zamiast szukać sposobu na "wykiwanie" ZUSu już teraz zbieraj imienne faktury na wszystko co kupujesz dla dziecka i siebie (w związku z ciążą) i wnioskuj o alimenty dla dziecka oraz częściowy zwrot za wyprawkę i Twoje utrzymanie w czasie 3 mcy po porodzie.

2zona,i mnie i Ciebie,zus kiwa całe życie a największego faka pokaże jak przyjdzie czas na wypłatę naszych emerytur,więc ja nie widze nic złego by "wykiwać"go również,chociaż ten jeden raz............:cool:
Polska to kraj gdzie polityka prorodzinna zabija rodziny:roll:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót