Niskoprocentowa pożyczka dla mikroprzedsiębiorców

• Autor wątku Autor wątku 222068
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

222068

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry ;)

Mam pytanie w związku z art.15 zzd ustawy o COVID-19, a dokładnie chodzi mi o punkt 7 dotyczący umorzenia pożyczki.
(7. Pożyczka wraz z odsetkami na wniosek mikroprzedsiębiorcy podlega umorzeniu, pod warunkiem, że mikroprzedsiębiorca ten przez okres 3 miesięcy od dnia jej udzielenia nie zmniejszy stanu zatrudnienia w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy w stosunku do stanu zatrudnienia na dzień 29 lutego 2020 r. We wniosku o umorzenie mikroprzedsiębiorca oświadcza o nie zmniejszeniu stanu zatrudnienia.)

Czy w sytuacji kiedy pracownik ma umowę o pracę zawartą do dnia 31.03.2020 i umowa ta nie będzie przedłużona (decyzja obu stron) to czy przedsiębiorca będzie mógł skorzystać z możliwości umorzenia tej pożyczki. Stan zatrudnienia się zmienił jeżeli patrzymy na dzień 29.02.2020 ale nie jest to w 100% decyzja pracodawcy.

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.

Mikroprzedsiębiorca nie zmniejszy stanu zatrudnienia. Ten stan sam ulegnie zmniejszeniu poprzez koniec umowy o pracę. Tak więc przedsiębiorca nadal może skorzystać z umorzenia pożyczki.
Tu chodzi o to by pracodawca nie wręczał wypowiedzenia umów pracownikom. Nie o koniec umów, rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron czy wypowiedzenia ze strony pracowników - takie mogą się zdarzyć.

Latrommi napisał:
Tu chodzi o to by pracodawca nie wręczał wypowiedzenia umów pracownikom.
Moim zdaniem nie tylko o to chodzi. Intencją ustawodawcy jest utrzymanie poziomu zatrudnienia, a nie wspieranie pracodawców zatrudniających pracowników (zwykle wbrew ich woli) tylko na czas określony - a są tacy. To nie musi być utrzymanie w pracy konkretnego Kowalskigo, ale ewentualnie kogoś na jego miejsce.

Wg mnie warunek umorzenia nie zostanie dotrzymany.
Cóż... przepisy zawsze sprawiają, że ktoś się na coś nie załapie.
Nikt nie gwarantuje bezzwrotności tej jakby nie było pożyczki - a nie: darowizny.
Możesz szybko kogoś innego zatrudnić.

Dziękuję za odpowiedzi, jeżeli ktoś jest zainteresowany to problem rozwiązał się sam ponieważ sejm uchwalił nowelizacje i zmienił punkt o utrzymaniu pracowników na zachowanie ciągłości działalności gospodarczej przez trzy miesiące od otrzymania pożyczki.

Pozdrowiam.

Powrót