S
srvv
Skoro na podst. Art 115 § 9 kk pieniądz jest rzeczą, więc zniszczenie pieniędzy może być karane z Art. 288 § 1 kk ? Jeśli tak, to kto jest pokrzywdzonym?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ślimak napisał:Właściciel TYCH KONKRETNYCH banknotów/monet.
Ślimak napisał:Niszczenie "własnych" pieniędzy poprzez np. napalenie nimi w piecu nie jest karalne..
Ślimak napisał:Zniszczyć - potargać, stopić na bezkształtną masę. Puntky skupu złomu mają z góry narzucone, czego im nie wolno skupować. Mówimy o "samodzielnym" niszczeniu.
Skoro jest przepis zakazujący np. palenia "własnymi" pieniędzmi w piecu proszę o przytoczenie mi go.
przemulka77 napisał:Slimak chyba nie do końca banknoty jak i monety zawierają godło,a ten podlega ochronie jako symbol narodowy
Ślimak napisał:Powtórzę: proszę mi wskazać przepis ZABRANIAJĄCY symbolicznego napalenia sobie w piecu własną wypłatą.
suoik napisał:myślę, że większością wypłat nie da się napalić, bo bilonem to nie lada sztuka![]()
przemulka77 napisał:Jest to możliwe - pamiętam taki przypadek kiedy dekarze stosowali monety 1zł zamiast podkładek do przybijania blachy na dachu ,na dodatek były to te stare złotówki (z przed denominacji) im się opłacało bo podkładki były droższe a dach był duży .Niestety złapali wyrok![]()
przemulka77 napisał:Art. 137 Publiczne znieważanie znaku lub symbolu państwowego
§ 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.
Palę własną wypłatą we własnym domu i własnym piecu będąc sam w domu. Czyn nie wypełnia znamion przestępstwa z art. 137 KK.
a priori napisał:Ale dym idzie w atmosferę i jest widoczny dla nieograniczonej liczby ludzi![]()