Niszczenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku srvv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

srvv

Skoro na podst. Art 115 § 9 kk pieniądz jest rzeczą, więc zniszczenie pieniędzy może być karane z Art. 288 § 1 kk ? Jeśli tak, to kto jest pokrzywdzonym?

Dobrze, posiadacz/dysponent - jak zwał tak zwał.

Chodzi o wszelkie osoby które w sposób prawidłowy weszły w posiadanie banknotów/monet. Niszczenie "własnych" pieniędzy poprzez np. napalenie nimi w piecu nie jest karalne. Zabranie komuś portfela i targanie znajdujacych się tam banknotów już tak.

Ślimak napisał:
Niszczenie "własnych" pieniędzy poprzez np. napalenie nimi w piecu nie jest karalne..

W przypadku pieniędzy nawet własnych raczej nie można niszczyć. Za oddawanie jednogroszówek do złomu zdaje się są kary.

Zniszczyć - potargać, stopić na bezkształtną masę. Puntky skupu złomu mają z góry narzucone, czego im nie wolno skupować. Mówimy o "samodzielnym" niszczeniu.

Jeżeli jest Pana zdaniem Kolego Oxon przepis zakazujący np. palenia "własnymi" pieniędzmi w piecu proszę o przytoczenie mi go.

Ślimak napisał:
Zniszczyć - potargać, stopić na bezkształtną masę. Puntky skupu złomu mają z góry narzucone, czego im nie wolno skupować. Mówimy o "samodzielnym" niszczeniu.

Skoro jest przepis zakazujący np. palenia "własnymi" pieniędzmi w piecu proszę o przytoczenie mi go.

Nie jest łatwo żyć w takim kraju... człowiek stówę sobie upierze i jeszcze w więzieniu go za to zamkną:). :)) Poza tym nie państwo jest właścicielem a ten, kto je nabył. Zwracam uwagę na umowę pożyczki na przyklad, gdze mowa o przeniesieniu WŁASNOŚCI pieniędzy lub rzeczy co do gatunku...

Slimak chyba nie do końca banknoty jak i monety zawierają godło,a ten podlega ochronie jako symbol narodowy

przemulka77 napisał:
Slimak chyba nie do końca banknoty jak i monety zawierają godło,a ten podlega ochronie jako symbol narodowy

no ludzie... nie przesadzacie czasem? dajcie człowieka a paragraf znajdziemy? niedługo dojdziemy do zagrożenia poważnych interesów RP, bo gdyby wszyscy bilon oddali, to nie byłoby jak płacić:).

Powtórzę: proszę mi wskazać przepis ZABRANIAJĄCY symbolicznego napalenia sobie w piecu własną wypłatą.

Ślimak napisał:
Powtórzę: proszę mi wskazać przepis ZABRANIAJĄCY symbolicznego napalenia sobie w piecu własną wypłatą.

myślę, że większością wypłat nie da się napalić, bo bilonem to nie lada sztuka:P

Jest to możliwe - pamiętam taki przypadek kiedy dekarze stosowali monety 1zł zamiast podkładek do przybijania blachy na dachu ,na dodatek były to te stare złotówki (z przed denominacji) im się opłacało bo podkładki były droższe a dach był duży .Niestety złapali wyrok :(

suoik napisał:
myślę, że większością wypłat nie da się napalić, bo bilonem to nie lada sztuka:P

:D świetne :) nie ma to jak zdrowe podejście do tematu ;) winszuję

przemulka77 napisał:
Jest to możliwe - pamiętam taki przypadek kiedy dekarze stosowali monety 1zł zamiast podkładek do przybijania blachy na dachu ,na dodatek były to te stare złotówki (z przed denominacji) im się opłacało bo podkładki były droższe a dach był duży .Niestety złapali wyrok :(

Poproszę o na to.

Ostatnia edycja:
Art. 137 Publiczne znieważanie znaku lub symbolu państwowego
§ 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.

przemulka77 napisał:
Art. 137 Publiczne znieważanie znaku lub symbolu państwowego
§ 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.

Palę własną wypłatą we własnym piecu będąc sam w domu. Czyn nie wypełnia znamion przestępstwa z art. 137 KK.
Odnośnie użycia monet jako podkładek, co Pan przytoczył, ten przepis mógł znaleźć zastosowanie. W moim przypadku nie widzę przesłanek do ukarania mnie w tym trybie.

Ostatnia edycja:
Palę własną wypłatą we własnym domu i własnym piecu będąc sam w domu. Czyn nie wypełnia znamion przestępstwa z art. 137 KK.

Ale dym idzie w atmosferę i jest widoczny dla nieograniczonej liczby ludzi;)

Przestępstwo jakie takie jest gdyż uszkadzasz godło narodowe ,faktem tylko ,że nie zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności .Przestępstwem nie jest samo w sobie palenie pieniędzy czyli poniesione straty materialne ,tylko znieważenie godła państwowego, które znajduje się i na banknotach i na monetach .Trudno żebyś poniósł odpowiedzialność skoro robisz to osobiście - chyba ,że sam byś doniósł na siebie :)

Ścigane jest PUBLICZNE zniewazenie symboli, jak sam Pan wyżej przytoczył art. 137 KK.

Proszę mi wskazać przepis KK lub innej ustawy penalizujący symboliczne palenie swoją wypłatą w piecu. Naturalnie pomiając bilon, który zauwazył Kolega Suoik jest wyzwaniem ;)

To dlaczego w moim przypadku dekarze złapali wyrok? przecież monety przybijali na dachu ,postronni ludzie nie widzieli co przybijają?

Powrót