Nokia Care, a koszty związane z dostarczeniem i odesłaniem telefonu na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Kicu88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kicu88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Jako konsument kupiłem 4 miesiące temu telefon Nokia od przedsiębiorcy za pośrednictwem allegro. Telefon był nowy i objęty 24-miesięczną gwarancją producenta.
Niestety kilka dni temu przestał działać w nim ekran. Skontaktowałem się z Nokią, a właściwie już Microsoftem, lecz Ci odsyłają mnie do najbliższego punktu Nokia Care (ew. do Operatora Sieci). Najbliższy taki punkt znajduje się ponad 60km od miejsca mojego zamieszkania. Nie opłaca mi się jechać w celu dostarczenia im telefonu, a potem ponownie po jego odbiór, więc skontaktowałem się z w\w punktem Nokia Care z zapytaniem czy towar można do nich wysłać pocztą.
Otrzymałem odpowiedź, że oczywiście taka opcja istnieje, ale paczkę wysyłam na własny koszt, a oni odsyłają go przesyłką za pobraniem, na kwotę 22zł.
Zapytałem więc na jakiej podstawie pobierana jest ode mnie opłata za wysyłkę. W odpowiedzi otrzymałem: "W ramach gwarancji serwis oferuje bezpłatna naprawę telefonu. Koszty przesyłki i wysyłki urządzenia ponosi klient. Nie ma zapisów w karcie gwarancyjnej informującej o bezpłatnych kosztach transportu.".

Owszem, przeglądam kartę gwarancyjną i nie ma takich informacji, a jedyne co znalazłem to: "Jeśli zostanie stwierdzone, że Produkt nie podlega warunkom Ograniczonej Gwarancji, Nokia oraz firmy serwisowe działające z upoważnienia Nokia zastrzegają sobie prawo pobrania kosztów manipulacyjnych."

Chciałbym się upewnić, czy przypadkiem ktoś tu nie próbuje mnie naciągnąć, czy to po prostu mój brak znajomości przepisów. Niemniej jednak pierwszy raz spotykam się z tego typu sytuacją.

Skoro korzystasz z gwarancji, to obowiązują jej warunki. Dostarczasz zatem produkt na własny koszt i płacisz za odesłanie - albo odbierasz osobiście.

Otóż to, obowiązują mnie warunki zapisane w karcie gwarancyjnej. A w niej jest jedynie informacja, że Nokia ma prawo pobrać opłaty manipulacyjne, gdy stwierdzą, że produkt nie podlega gwarancji.
Czyli jeśli coś nie jest zapisane w gwarancji, to mogą sobie ustalać zasady wedle własnego "widzimisie"? Nie obowiązują inne zasady prawne jak choćby:

Art. 580. § 1. Kto wykonuje uprawnienia wynikające z gwarancji, powinien dostarczyć rzecz na koszt gwaranta do miejsca wskazanego w gwarancji lub do miejsca, w którym rzecz została wydana przy udzieleniu gwarancji, chyba że z okoliczności wynika, iż wada powinna być usunięta w miejscu, w którym rzecz znajdowała się w chwili ujawnienia wady.

Powyższy przepis nie dotyczy zakupu konsumenckiego.

Jeśli warunki gwarancji nie stanowią o zwrocie kosztów dostarczenia i odebrania towaru z naprawy gwarancyjnej, to serwis ich nie zwraca.

Jestem w lekkim szoku, bo nie miałem takiej sytuacji jeszcze. No ale człowiek uczy się całe życie. Dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony czas.

Powrót