Norstat polska i mój numer telefonu

• Autor wątku Autor wątku Upgreydd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Upgreydd

Upgreydd

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Raz na jakiś czas wydzwaniają do mnie Panie z Norstat Polska (Dom - Norstat). Ponieważ telefon nie służy mi do rozrywki, sex-randek itp. to co taka "rozmowa", każę usunąć mój numer i już więcej nie dzwonić. Niestety dziś Pani dzwoniąca do mnie oświadczyła mi, że:
1. Numer jest wybierany losowo
2. Nie mam możliwości zablokowania ich i będą dzwonić
3. Rozmowy nie są nagrywane, a jeśli są to nie zostałem o tym poinformowany

Czy istnieje jakiś sposób aby nie otrzymywać tych telefonów? Z tego wynika, że żadna firma moich danych nie sprzedała im. Co w tym wypadku powinienem zrobić, aby mieć z nimi spokój raz na zawsze?

Poprostu ignorować, zrywać połączenie!.

TO robię, choć nie zmienia to faktu, że denerwują mnie :P

Na tę chwilę to tylko masz takie wyjście, w końcu odpuszczą, pozdrawiam.

Powiedzieć: proszę chwilę poczekać, położyć włączony telefon i odczekać aż się znudzą i wyłączą.

To też bardzo dobre rozwiązanie :brawo:

Czyli prawnie nie odpowiadają za nic?
I to, że proszę by nie dzwonili nie zmienia faktu że dzwonią?
Specjalnie nie wziąłem telefonu na abonament, aby móc zarejestrować numer i zabronić przetwarzania moich danych danych osobowych by takie przypadki nie występowały, a Ci sobie "losują" mój numer i mnie denerwują :/

a Ci sobie "losują" mój numer i mnie denerwują
Niech odpowiedzą, skąd wzięli twój numer do losowania. Żeby "wylosować" numer, trzeba mieć z czego. Sam jestem ciekaw, bo jakoś nigdy nie spotkałem się z książką telefoniczną zawierającą numery komórek.

Może dobrym rozwiązaniem było by zmienić numer telefonu, przecież masz na kartę?.

I jak mówiłem zależy mi na nie wydzwanianiu osób postronnych na ten numer bo to raczej numer, który służy jako alarmowy. Mógł bym wszystkie "zastrzeżone" zablokować, ale to nie wyjście

jesli dzwoni do Ciebie jakas firma tego typu, robiaca ankiety czy sprzedajaca cos, to wystarczy powiedziec ze nie jestes zainteresowany rozmową ani teraz ani nigdy. wowczas nikt juz nie bedzie dzwonil. jesli udajesz ze nie slyszysz albo odkladasz sluchawke, to ankieter po drugiej stronie moze pomyslec ze cos zerwalo polaczenie i umowi taka rozmowe na kiedy indziej. w zwiazku z czym bedziesz zasypywany telefonami a chyba nie o to Ci chodzi :)

jesli chodzi o kwestie losowania, to tutaj zaden operat (inaczej mowiac baza) z ktorej numer jest losowany, nie istnieje i nie jest potrzebny. Twoj numer zostaje wylosowany na zasadzie losowania po kolei kazdej cyfry, powstaje z tego pewien ciąg i pod ten ciąg ankieter dzwoni. nie wie do kogo. mniej wiecej tak jak w grach losowych. ja teraz podam np ciag takich przypadkowych cyfr: 5968234598724698247609248756042750247 i kazde 9 cyfr z tego ciagu to jakis numer. Mozna sobie pod nie dzwonic - jedne pewnie nie istnieja, inne sa zastrzezone (co nie zmienia faktu, ze sie przeciez dodzwonimy, bo skad mamy wiedziec czy numer jest zastrzezony czy nie). to mniej wiecej zasada takiego losowania numerow.

a rada dla tych, ktorzy nie chca otrzymywac zadnych telefonow, nigdy, na dany numer telefonu jest taka: poprosic ankietera o wpisanie numeru na tzw. LISTE ROBINSONA (trzeba go podac, bo ankieter czesto numeru pod ktory dzwoni nie widzi - wybiera go za niego komputer). wiecej info o liscie robinsona mozna sobie wygoglowac.

mam nadzieje ze pomoglam.

mysle ze pewnie mozna tez do nich napisac maila z prosba o wpisanie numeru na w/w liste :)

To jest chyba jakaś firma badająca rynek. Jeśli tak to powiedz żeby Cię wpisali na "listę robinsona". Powinni wiedzieć o co chodzi. Jak nie wiedzą to ręce opadają.

Pozdrawiam,

Powrót