J
jazzjoanna
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Proszę o poradę, kogoś kto naprawdę orientuje się w temacie. Sytuacja wygląda tak: ukończyłam studia licencjackie w londynie. Kiedynek- wokalistyka jazzowa. Jedyną uczelnia w Polsce, która prowadzi taki kierunek na stopniu magisterskim jest AM w katowicach, która odrzuciła mój wniosek o znostryfikowanie dokumentu, gdyż nie mają uprawnień nostryfikacyjnych ( podobno nostryfikacje mogą przeprowadzać tylko uczelnie, które prowadzą stopień doktorancki- a takiej jeszcze w Polsce się nie doczekaliśmy- jeśli chodzi o muzykę rozrywkową) z tematem walczę już rok. Obdzwoniłam każdą uczelnie, buiro uznawalności, a sam minister powiedział, że jestem w wyjątkowej sytuacji i nic się nie da zrobić, bo takie jest prawo. Na mój komentarz, że może by pomyśleć, żeby zmienić prawo, bo polacy teraz coraz częściej wyjeżdzają i studiują za granicą i będzie więcej takich problemów- minister odpowiedział, że ze zmianą prawa byłoby za dużo zachodu!!!!!! Proszę o pomoc- nie mogę podjąć studiów magisterskich, pracodawca wcześniej czy później też będzie wymagał nie tylko wyjaśnionej sytuacji, ale też wykształcenia... jestem gotowa nawet wyjechac znów za granicę, by zrobić magistra, ale minister też powiedział, ze to w zasadzie nic mi nie da, bo dyplom też nie będzie znostryfikowany, a póki co wszystkie umowy o uznawalności nie będą podpisane jeszcze raz. czy to znaczy, że studia mam zacząć w polsce od początku???????? czy czekać, aż Polska zacznie przypominać Unię Europejską?