Notariusz

• Autor wątku Autor wątku Monika_k-ce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika_k-ce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie.
Jest taka sprawa:
babcia dostała spadek. Na piśmie wygląda to tak - na jednym jest ogólna decyzja sądu o podziale spadku ORYGINAŁ "należy się 1/2 bla bla bla..." - babcia dzieli spadek z bratem. Na tym piśmie nie jest wyszczególnione co dostaje. Drugie pismo dotyczy akcji, które dostała po bracie. Jest napisane ile, jakie itd... Pismo to jest KOPIĄ. I teraz: babcia potrzebuje poświadczenie notariusza, że kopia ta jest kopią oryginału. Oryginał jest u jej brata, który mieszka dość daleko. Moje pytanie jest takie: czy u notariusza potrzebny jest ten oryginał decyzji o akcjach, aby dostać podpis "za zgodnością z oryginałem" czy wystarczy ogólne postanowienie sądu o nadaniu spadku?
Pozdrawiam,
Monika

Żeby notariusz poświadczył za zgodność z oryginałem MUSI dysponować oryginałem. On nawet nie weźmie od Was tej kopii, co ją będziecie z babią miały przy sobie, tylko poprosi o oryginał, następnie zrobi z niego kopię i dopiero tą kopię Wam potwierdzi.
Skoro chcesz potwierdzenia działu to musisz mieć oryginał dokumentu działowego, postanowienie o nabyciu spadku nie ma tu nic do rzeczy. Niech brat zrobi kopię u notariusza i prześle Wam kurierem.

Dzięki :) wiesz może ile kosztuje taki podpis?

Powrót