Nowa okolicznosc na odroczenie wykonania wyroku.

• Autor wątku Autor wątku krzysztow82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztow82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam. Mam pytanie dotyczace odroczenia wykonania kary pozbawienia wolnosci. Moj kuzyn ma do odbycia kare 1,5 roku pozbawienia wolnosci. W styczniu urodzil mu sie syn, jego partnerka miala wyjatkowo ciezki porod, dziecko ledwo udalo sie uratowac. Po porodzie partnerka zostala skierowana na terapie do psychologa gdyz stwierdzono u niej ciezki szok pourazowy polaczony z depresja. Moje pytanie , czy kuzyn ktory jest jedynym zywicielem rodziny i dodatkowo musi zajmowac sie partnerka ktora potrzebuje terapii moze liczyc na odroczenie wykonania kary ? Czy sad bierze tylko pod uwage chorobe skazanego?

A partnerka ma rodziców, dziadków, kuzyn ma swoich rodziców czyli drugich dziadków dziecka?

Kuzyn ma rodzicow na emeryturze, partnerka ma matke, ale mieszkaja okolo 500 km od rodziny

Czyli są osoby bliskie, które mogą pomóc. 500 km to nie jest odległość nie do pokonania. A skoro piszesz na tym forum to rozumiem, że też chętnie pomożesz kuzynowi czy też jego partnerce. Razem na pewno dacie radę.

Ja mieszkam w Meksyku, wiec srednio moge wpadac raz w tygodniu pomoc. Chociaz patrzac na odpowiedzi to pewnie zaden problem. Czyli w kraju bez zmian ? Pisokomuna w glowach ? Pozdrawiam i milego wieczoru.

Niech składa wniosek i próbuje. Jeśli nie spróbuje to się nie przekona czy się uda czy nie.

Na forum, od przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości, których pracą jest wsadzanie do więzienia a nie z niego wypuszczanie, nie spodziewaj się innych odpowiedzi niż te które otrzymałeś.

W sumie masz racje, czego ja sie tu spodziewalem. Caly swiat sie smieje z Polskiego wymiaru sprawiedliwosci i z tego ich rozsylania ENA za pijanymi rowerzystami, a ja szukam porady u tych, ktorzy mysla, ze Polskie prawo jest ok. Skoro jest takie ok, to czemu Europejskie kraje nie odsylaja juz do Polski przestepcow ? Wniosek napewno zlozy, dzieki za sensowna odp.

Michał_Głuś napisał:
Na forum, od przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości, których pracą jest wsadzanie do więzienia a nie z niego wypuszczanie, nie spodziewaj się innych odpowiedzi niż te które otrzymałeś.

Bo kara pozbawienia wolności co do zasady ma być odbyta. Gdyby narodziny dziecka miały od tego chronić to byśmy mieli znacznie większy przyrost naturalny ....
Są osoby, które mogą pomóc - wystarczy się przeprowadzić bliżej rodziny. To nie jest niewykonalne. Skazany z reguły pada już na pierwszym pytaniu: jak pan sobie wyobraża tą pomoc? Co pan zrobi w ciągu np trzech miesięcy odroczenia? Napadnie na bank by zdobyć kasę na opiekę do pomocy?

Powrót