Nowe forum i baza

• Autor wątku Autor wątku Black89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Black89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem związany z pewnym forum. Temat zaczął się niedawno, w tym roku. Przez kilka lat posiadaliśmy uprawnienia administratora i zgraliśmy bazę danych na dysk naszego komputera w celu utworzenia tego samego forum na podstawie tej samej bazy danych. Powodem było brak kontaktów z głównym administratorem i z dnia na dzień widzieliśmy coraz mniejsze liczby w statystykach - nic nie mogliśmy zrobić ku rozwojowi oprócz wgrywania dodatków na forum. Zmusiło nas to do zgrania tej bazy i utworzenia nowego forum, o podobnej tematyce. Wszystko odbywało się w zaufaniu - mieliśmy dostęp do FTP, jak i do panelu administratora, z którego można było tworzyć zrzuty baz.

Na dzień następny po otwarciu nowego forum, dostaliśmy wiadomość od głównego administratora (tamtego forum) o tym, że zostaniemy podani na policję za wykorzystywanie nieswoich prac i skopiowanie cudzej własności, oraz przez namieszanie w ich bazie (usunięcie wszystkiego - ale szybko po tym zostało to przywrócone). Przypomnę, że słowo "nieswoich" trochę mnie obraża ze względu na moje wcześniejsze i zarazem duże zaangażowanie w forum.

Sprzedający był w porządku - z nim można było się dogadać. Z nowym administratorem już niestety nie.

Zmierzając ku zakończeniu chciałbym się dowiedzieć co mi grozi za skopiowanie bazy bez żadnego włamania i utworzenia nowego, drugiego forum opartego na tej samej bazie.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Black89 napisał:
Na dzień następny po otwarciu nowego forum, dostaliśmy wiadomość od głównego administratora (tamtego forum) o tym, że zostaniemy podani na policję za wykorzystywanie nieswoich prac i skopiowanie cudzej własności, oraz przez namieszanie w ich bazie (usunięcie wszystkiego - ale szybko po tym zostało to przywrócone). Przypomnę, że słowo "nieswoich" trochę mnie obraża ze względu na moje wcześniejsze i zarazem duże zaangażowanie w forum.
Moim zdaniem działanie nowego właściciela forum jest słuszne. Skopiowaliście bazy bez zgody właściciela forum i otworzyliście konkurencyjny portal. Zawartość baz, ani same bazy (forum) nie były nigdy twoje, ty jedynie je obsługiwałeś, więc nie możesz o nich mówić, że są twoje. A to, że dokładaliście dużych starań (być może przekraczających czasami wasze obowiązki na forum), aby forum nie upadło, też nie uprawnia cię do takiego stwierdzenia. Po prostu robiłeś to, co każdy admin powinien.
Zmierzając ku zakończeniu chciałbym się dowiedzieć co mi grozi za skopiowanie bazy bez żadnego włamania i utworzenia nowego, drugiego forum opartego na tej samej bazie.
Bazy danych chronione są poprzez następujące przepisy:
  • http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp). Bazy danych, jeśli posiadają charakter twórczy, posiadają ochronę prawno - autorską tak, jak i inne utwory - Art.3.upaipp.. Za korzystanie z takich baz bez stosownego pozwolenia narazić się można na odpowiedzialność z Art.116.upaipp (odpowiedzialność karna) oraz Art.79. oraz 80. (odpowiedzialność cywilna). XCzy bazy w tym przypadku spełniały warunek bycia utworem, trzeba samemu ocenić.
    .​
  • USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Odpowiedzialność za nieuprawnione wykorzystanie baz to Art.11. do 12.
    .​
To odnośnie nieuprawnionego korzystania z baz danych.

Kolejną kwestią może być popełnienie przez was na szkodę nowego właściciela forum czynu nieuczciwej konkurencji (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137600-ustawa-z-dnia-16-kwietnia-1993-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html) w zakresie chociażby Art.3. ... działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta.
oraz przez namieszanie w ich bazie (usunięcie wszystkiego - ale szybko po tym zostało to przywrócone).
A tu mógłby być może znaleźć zastosowanie Art.267.kk. jeśli dokonaliście tego nie mając już formalnych uprawnień adminów.

Powrót