D
dorota.sz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 66
Mój mąż pracuje na stanowisku dyżurny ruchu 8 lat u danego pracodawcy, przez ten okres nie miał podwyżki a zakład pracy ciągle obiecywał podwyżkę pracownika..Mąż zrobił kilka kursów doszkalających i znacznie podniósł swoje kwalifikację,na początku tego roku wręczono mu umowę zmieniającą, której to mąż nie przyjął. W nowej umowie podniesiono płacę zasadniczą, lecz zabrano kartę górnika, szkodliwe i nagrody jubileuszowe-w sumie mąż na nowych warunkach płacy wyszedłby gorzej a do nagrody za 25 lecie brakowało mu 4 miesiące. Ponieważ mąż nie przyjął nowych warunków wręczono mu wypowiedzenie 3 miesięczne, kazano też zapłacić za ostatni kurs, który zrobił, ponieważ zakład uznał,że rozwiązanie nastąpiło z winy męża a w takim przypadku miał zwrócić za kurs. Mąż czuje się pokrzywdzony gdyż kilku jego kolegą z mniejszymi kwalifikacjami zaproponowano stawki o 300 złotych większe niż jemu na tym samym stanowisku.W okresie wypowiedzenia mąż zarabia mniej(200 zł), bo nie dostaje szkodliwego i karty górnika.
Mam kilka pytań:
1-czy nie przyjęcie nowych warunków płacy jest uznawane za rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika?
2-czy mąż dostanie nagrodę jubileuszową?
3-czy zakład pracy ma prawo mu potrącić za kurs?
4-czy mąż dostanie odprawę?
5-czy zakład pracy może płacić mniej mężowi na wypowiedzeniu?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :help: :help:
Zmieniłem kolor postu na czarny - J.M.
Mam kilka pytań:
1-czy nie przyjęcie nowych warunków płacy jest uznawane za rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika?
2-czy mąż dostanie nagrodę jubileuszową?
3-czy zakład pracy ma prawo mu potrącić za kurs?
4-czy mąż dostanie odprawę?
5-czy zakład pracy może płacić mniej mężowi na wypowiedzeniu?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :help: :help:
Zmieniłem kolor postu na czarny - J.M.