Nowe Oszustwo ogłaszamy24 ? BŁAGAM O POMOC! NIECH KTOŚ powie co robić

• Autor wątku Autor wątku vvanda1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vvanda1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
hej wszystkim wiec w skrócie
proszę mnie nie oceniać tylko jeśli możecie dajcie odpowiedzi i poradźcie co robić...

Więc znalazłam na ogłaszamy24 sprzedawcę Tabletek odchudzających
cena niecałe dwieście złotych wysyłka za pobraniem z możliwością sprawdzenia zawartości
sprzedawca wysłał zdjęcie tabletek wygladaly ok

poszlam na poczte odebrac poczte zarzadalam sprawdzenia zawartosci

otwieram paczke tabletki sie zgadzaja brakuje tylko oryginalnego opakowania
wiec pisze potwierdzenie ze zawartosc sie zgadza i odbieram

deklarowana zawartosc to bylo suplement diety

w domu okazalo sie ze te tabletki nawet nie staly obok oryginalnych

i co teraz oszust zostaje bezkarny ???:what:

W takim wypadku to zależy. Jestem tylko ciekaw jak zarządałaś sprawdzenia zawartości ... U mnie przy zakupie laptopa tak fajnie nie było. Sprawdziłaś paczkę, towar, odebrałaś. To jakiś sklep czy osoba prywatna?

umowiłam się z osoba ktora mi to wyslala ze zaznaczy sprawdzenie zawartosci na paczce pocztowej jest taka opcja i sprawdza sie zawartosc przy listonoszu

osoba prywatna ktora poprostu wystawila ogloszenie

i zakladam ze sprzedala tak dziesiatki opakowan tabletek poniewaz w regulaminie jest zapisane wysylka zawsze z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci +pobraniem

a jak było w twoim przypadku ?

Nie można być naiwnym do kupowania na tym portalu. Nikt o zdrowych zmysłach nie wyśle skanu swoich dokumentów. Odbiór tylko za pobraniem to od razu śmierdzi na odległość. Dlaczego? Bo przy wpłacie na konto bankowe już coś można ustalić. A po samym ip to powodzenie marne. Oczywiście można złożyć zawiadomienie ale czy jest sens to trzeba przemyśleć.

Tak możesz złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w postaci oszustwa.
Robisz screen ze strony na której sprzedający zamieszcza ogłoszenie, jako dowód rzeczowy weź tabletki i idziesz z tym do komisariatu policji.

i Co im powiem ?

Znalazłam ogłoszenie z nielegalnymi tabletkami zamówiłam je za pobraniem ze sprawdzeniem możliwości odebrałam paczke z napisem suplement diety podpisałam a następnie zapłaciłam
może gdybym zapłaciła najpierw a następnie odebrała wtedy mogłabym odzyskać pieniądze tak mi się przynajmniej wydaje.

Więc nie sądzę aby prawnie to miało w ogóle jakąś podstawę żeby oni egzekwowali moje pieniądze skoro przyszła paczka był na niej opis ja go widziałam podpisałam i zapłaciłam
ja nie widzę logicznego sensu ale jeśli @haszczur mówisz że mam jakieś szansę to mogę wziąć prawnika i spróbować walczyć o pieniądze. Tylko czy to ma sens w takiej sytuacji :mad:

Ostatnia edycja:
złoże zawiadomienie będą mieli nawet dane czy numer konta to Powiedzą mi że mogłam nie odbierać przesyłki bo nie była opłacana z góry widziałam za co płacę i tyle z tego wyjdzie znając Polską Policję i Polskie Prawo

Bardzo miło byłoby ktoś wyjaśnił mi jak to wygląda od strony prawnej.
Gdybym odzyskała dane i numer sprzedawcy i podam go policji To co oni z tym zrobią w takiej sytuacji?
Czy są jakieś szanse odzyskać pieniądze Po Tym Jak Sprawdziłam Zawartość i Zaznaczyłam pole zawartość zgodna opisem(suplement diety tak było napisane na druku pocztowym naklejonym na paczkę) i podpisałam się pod tym imieniem naziwskiem + trzeba było dopisać datę odbioru
Oczywiście kontakt ze sprzedawcą odrazu się urwał...
obawiam się szczerze że to poprostu nonsens i nauczka na przyszłość żeby czytać za co się płaci
i nie ma szans na ukaranie takiej osoby ale zawalczę byleby to nie obróciło się przeciwko mnie

Ostatnia edycja:
Skoro tak uważasz to po co zadajesz pytanie co z tym możesz zrobić?
Skontaktuj się ze sprzedawcą, powiedz, że tabletki nie działają tak jak oczekiwałaś i zażądaj zwrotu pieniędzy:D

Skąd wiesz, że tabletki nie są oryginalne?

w domu okazalo sie ze te tabletki nawet nie staly obok oryginalnych
To podróbki? Produkt podawał się na inny oryginalny lub próbował go naśladować? Bo jeśli tak to spokojnie oszustwo.

A jeśli nie i masz podejrzenia co do produktu zainteresuj się czy producent/dystrybutor uzyskał odpowiednie pozwolenia. Nie wiem pod co kwalifikuje się ten produkt (suplement diety?) ale może warto sprawą zainteresować GiS?
Szukałeś tego produktu na https://rejestrzp.gis.gov.pl/ ?

dziękuję za odpowiedź na poziomie @Haszczur ...

Tabletki są suplementem diety zwykłym szałwia w tabletkach

Produktem miał być nielegalny w polsce lek na odchudzanie MERIDIA

Oszustwo to to raczej nie jest bo miałam na druku pocztowym napisane że w środku są suplementy diety i rzeczywiście okazało się że to suplement diety...

Oszustwo byłoby gdyby na druku pocztowym i deklaracji zawartości napisał
LEK XXX a w środku była podróbka lub LEK XYZ

a było napisane suplement diety i
był ten suplement
myślę szczerze że ani policja by nic nie zrobiła takiej osobie nawet jeśli by dotarli do niego bo pewnie nie jedna osoba zgłosiła
to jest regulamin poczty który mówi jasno o sprawdzeniu zawartości i deklaracji zawartości paczki
więc to jest do odtworzenia że pobranie i sprawdzenie było w mojej paczce + pewnie druk z poczty też policja by miała dostęp do niego że podpisałam się i zaakceptowałam

jedyny fakt to że ogłoszenie mówi o tabletkach meridia pan ma wysłać meridie ale wysyla suplement diety tyle że to DEKLARUJE NA DRUKU POCZTOWYM KTÓRY JA MUSZE PRZECZYTAĆ ZANIM PODPISZĘ I ZDECYDUJE CZY ZAPŁACĘ I ewentualnie w tym przypadku z głupoty odbiorę.

Czy sens walczyć ?

co takiej osobie grozi i czy cokolwiek ?

czy on może oddać pieniądze + dokonać zadość uczynienia na moją korzyść ?

@JWF1506 poszłam do farmaceutki i zapytałam

Jeszcze do mnie mogliby się przypierniczyć że próbuje kupić nielegalne Tabletki więc jak nie dostanę od Was jakichś rozsądnych rad to zrezygnuję..:(:mad:

Prosisz o poradę co możesz zrobić, uzyskałaś poradę aby złożyć zawiadomienie na policji.
Następnie poddajesz pod wątpliwość działanie policji i masz jakieś bliżej nieokreślone zastrzeżenia do polskiego prawa.
Sama nie wiesz co kupiłaś i zapewne to, że tabletki nie działają zgodnie z twoim oczekiwaniem jest twoją subiektywną oceną.
Po uzyskaniu kolejnej odpowiedzi z mojej strony obrażasz się.
Myślę, że odpowiedź na twój problem uzyskasz u lekarza psychiatry:D

będą mieli nawet dane czy numer konta
Nie będą mieli, bo takich danych nie ma. Masz zwykłe fałszywe dane, jedyną daną może być IP a to wiadomo z czym się je.

Wystarczyło przed zakupem wpisać w google meridia oszustwo. Stary numer na meridię a ludzie jeszcze dają się nabierać.
czy on może oddać pieniądze + dokonać zadość uczynienia na moją korzyść ?
Ale kto? Komu przypiszesz IP? Całej rodzinie zameldowanej pod danym adresem? A jak IP z tajlandii jest to komu? Na przyszłość - włączyć myślenie.

invisible1 napisał:
Ale kto? Komu przypiszesz IP? Całej rodzinie zameldowanej pod danym adresem? A jak IP z tajlandii jest to komu? Na przyszłość - włączyć myślenie.
To komu przypisać IP wychodzące z Polski należy do policji i są na to sposoby problem powstaje wówczas gdy IP wychodzi z Tajlandii.

Powrót