nowe PKD a rozliczanie auta

• Autor wątku Autor wątku wozniaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wozniaq

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam

Prowadzę JDG, zacząłem dorabiać sobie w wolnej chwili jako kurier. Oczywiście dokonałem aktualizacji PKD, już wystawiłem kilka faktur, jest ok.

Zastanawiam się, jak to wygląda w kwestii rozliczania prywatnego auta, które służy mi również do wykonywania działalności. Obecnie rozliczałem go zgodnie z obowiązującymi stawkami VAT za paliwo i pozostałą eksploatacją auta lecz czy przy rozpoczęciu wykonywania usług jako kurier mogę odliczać cały vat ?

Drugie pytanie - jestem obecnie w trakcie kursu na prawo jazdy kat. A
Czy zgodnie z ww. informacją odnośnie usług kurierskich mogę wrzucić cały vat z tego kursu w koszta ? oraz zakup przyszłego motocykla ?

Pozdrawiam

wozniaq napisał:
... Obecnie rozliczałem go zgodnie z obowiązującymi stawkami VAT za paliwo i pozostałą eksploatacją auta ...
To znaczy konkretnie jak? Pamiętaj, że od 1 stycznia 2019 roku zmieniły się regulacje z tym związane, nie ma już kilometrówki.

[FONT=&quot]***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***[/FONT]

Odliczałem 50% vatu. Samochód jest zarejestrowany na mnie jako osobę prywatną ale służy też do wykonywanej działalności.

Czy w związku do dodatkowym pkd jako kurier mam prawo rozliczać 100% ?
Tak samo wygląda kwestia ww. kursy na kat A oraz przyszły zakup motocykla, który również będzie zarejestrowany na mnie jako osobę prywatną i będzie służył do wykonywanej działalności.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli 50% VAT, 20% koszty netto. Nic nie zmienia się w odniesieniu do samochodu prywatnego.

Samochód jest zarejestrowany na mnie jako osobę prywatną ale służy też do wykonywanej działalności.
Jest na stanie środków trwałych? Czy w koszty było 20% czy 75% eksploatacji?

Powrót