Nowe prawo alimentacyjne

• Autor wątku Autor wątku ioza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ioza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Również chcę podpiąć się pod temat, mianowicie

Moja sytuacja wygląda następująco, mój były maż dostał wezwanie na policje na przesłuchanie w sprawie nie płacenia alimentów od 4 miesięcy, Ja również dostałam takie wezwanie, gdzie dostałam zapytanie od policjanta, czy go nie ścigamy i umarzamy sprawę na prokuraturze i dajemy mu miesiąc na spłatę czy go ścigamy za nie płacenie, zdecydowałam aby umorzyć to w nadziej iż po przesłuchaniu na policji ocknie się i zapłaci mi alimenty, dostał termin do 10.10.2017 na spłatę,
i sprawa na prokuraturze została umorzona. Były mąż nie zapłacił, a w liście od prokuratury było napisane iż mogę się odwołać od tego w ciągu 7 dni. Nie zrobiłam tego.
I tu moje pytanie, czy mogę i jak wznowić sprawę w prokuraturze??
Bardzo dziękuje za odpowiedz.

A po co.
Nie rób tego.
Znów zmarnujesz czas policjantów, prokuratury i pieniądze podatników bo się coś odwidzi.

Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego wątku.
Zgłosiłam do Prokuratury zawiadomienie o niepłaceniu alimentów w styczniu 2017 roku. Dług w styczniu wynosił 60 tys.
Wczoraj dostałam pismo z Prokuratury, że sprawa została umorzona z powodu braku znamion czynu zabronionego. Bieżące alimenty są wpłacane co któryś tam miesiąc w kwocie po ok 50 zł (zasądzone 1000 zł miesiecznie)
Domyślam się, że sprawa rozpatrywana była w/g starych przepisów.
I moje pytanie, czy w tej sytuacji mogę ponownie złożyć sprawę w Prokuraturze, bo na odwołanie mam wprawdzie 7 dni, ale nie wiem, czy Prokuratura weźmie pod uwagę, że przepisy się zmieniły czy dalej będzie uparcie twierdziła, że brak czynu zabronionego.
Będę wdzięczna za odpowiedź.

LLawyer napisał:
A po co.
Nie rób tego.
Znów zmarnujesz czas policjantów, prokuratury i pieniądze podatników bo się coś odwidzi.
Nie mam zamiaru zmieniać zdania. Posłuchałam policjanta który również myślał iz zapłaci po przesłuchaniu i wytłumaczeniu mu jak sprawa wygląda. uchybia się od niepłacenia od miesiąca maja. Mój błąd bo nie chciałam mu robić problemów. Druga sprawa to to iz prawdopodobnie ma zamiar wyjechać za granice. Stąd moje pytanie. Czy mogę wznowić sprawę. Jeżeli tak to jak?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

kopernikus 70 napisał:
bo na odwołanie mam wprawdzie 7 dni, ale nie wiem, czy Prokuratura weźmie pod uwagę, że przepisy się zmieniły czy dalej będzie uparcie twierdziła, że brak czynu zabronionego.
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Oczywiście odwołuj się.

LLawyer napisał:
Oczywiście odwołuj się.

Napisać odwołanie, czy zgłosić od nowa zawiadomienie? Bo prawo nie działa wstecz, a poprzednie zawiadomienie było złożone w styczniu br czyli przed nowelizacją ustawy

Dziękuję, tak właśnie zrobię.
To jeszcze zapytam ile czasu ma Prokurator na podjecie czynności i odpowiedź. Tak jak pisałam wyżej, pismo złożone w styczniu, po około miesiącu przesłuchanie na policji i od tego czasu nie przyszła żadna informacja z Prokuratury aż do wczoraj. To wszystko trwało chyba za długo?

Mam pytanie mój partner w tym roku nie wstawił się na przesłuchanie w sprawie alimentów poszedł na 3mies do zakładu karnego (styczeń-kwiecień) wyszedł zapłacił alimenty za czerwiec a wczoraj za lipiec i sierpień i znów dostał na przesłuchanie.. coś mu grozi???

Powrót