Nowe przepisy dla niemców wyjeżdżających do USA

• Autor wątku Autor wątku Karolina K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!
Słyszałam,że zostały wprowadzone nowe przepisy w styczniu 2009r. dotyczące wyjazdu Niemców do USA.Chcę wyjechać z dzieckiem na wakacje właśnie tam,ale bardzo się zdziwiłam.Wczoraj składając wniosek o wydanie dziecku paszportu niemieckiego(REISPASS),Pani w konsulacie powiadomiła mnie,że wszeł obowiązek rejestrowania się/zgłaszania tego przed wyjazdem do USA.
Posiadam paszport niemiecki i już raz odbyłam podróż do Stanów bez żadnych problemów na lotnisku w POlsce jaki i w USA(oprócz krótkiego wywiadu przeprowadzanego przez celnika;do kogo,na ile tip..)
Czy ktoś z Was słyszał coś na temat tych przepisów??
Jeśli tak;to gdzie muszę to zgłosić?
Ile czasu przed wylotem?
Dziękuje za bardzo za odpowiedzi
Pozdrawiam

masz na mysli obowiazek zglaszania sie obywateli niemieckich wyjezdzajacych do usa z innych krajow ?

Ja akurat wylatuje z Polski(ale to nie ma znaczenia z jakiego kraju się wylatuje)
Otóż znalazłam trochę informacji na ten temat.
Osoby które podróżują bezwizowo muszą się zarejestrować na 72 godz.przed wylotem,wypełniając internetowy formularz.
Jeszcze niedawno wypełniało się go w samolocie i okazywało się go celnikowi w USA,ten następnie odrywał jego część,po czym reszte wpinał do paszportu.
I właśnie te nowe przepisy mają na celu ułatwienie tego wszystkiego.
Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat-oto link do strony z tą informacją
USA: Nowe przepisy w ruchu bezwizowym - Fakty w INTERIA.PL
a tutaj adres datyczący aplikacji którą trzeba wypełnić;
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta....B5EA507_kA43900ED-11A0-ECE4-E5AF-AE908FECBF9D
Pozdrawiam

no to dobrze wiedziec, ze teraz zgloszenie jest przez net

Powrót