Nowe ubezpieczenie i... szkoda

• Autor wątku Autor wątku Mutii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mutii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Niedawno kupiłem mieszkanie. Wykupiłem ubezpieczenie mieszkania wraz z OC w życiu prywatnym. Po tygodniu sąsiad z dołu zgłosił że go zalewamy. W naszej łazience było kompletnie sucho, ale na wszelki wypadek wezwałem hydraulika który znalazł uszkodzenie jakiejś złączki w ścianie... I to naprawił. U nas nadal sucho ale sąsiad ma zalany sufit w łazience. Czy jest szansa że moje PZU wypłaci mu za remont? Zważywszy że od kupna ubezpieczenia minęło ledwie 2 tygodnie?

Poczytaj owu. Bez tego nikt nic nie wywróży

Właśnie czytałem umowę i owu i moje wątpliwości wzbudza poniższy punkt w umowie:

3. Ochrona ubezpieczeniowa w umowie zawieranej za pośrednictwem internetu trwa od
pierwszego dnia okresu ubezpieczenia, który jest wskazany w polisie, z zastrzeżeniem
ust. 31
.”;
2) po ust. 3 dodaje się ust. 31
w brzmieniu:
„31. Odpowiedzialność PZU z tytułu ryzyka powodzi rozpoczyna się po upływie 30 dni
(karencja), liczonych od dnia następnego po dniu zawarcia umowy ubezpieczenia,
nie wcześniej jednak niż od dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej pierwszej
raty.”.
Powyższa zmiana § 91 OWU w stosunku do jego dotychczasowego brzmienia stanowi
różnicę niekorzystną dla ubezpieczającego ze względu na to, że ochrona ubezpieczeniowa
w odniesieniu do ryzyka powodzi rozpocznie się po upływie 30 dni (karencja), liczonych
od dnia następnego po dniu zawarcia umowy ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od
dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej pierwszej raty.

Tylko,że ww punkt dotyczy powodzi a nie zalania, dobrze rozumiem?

Pozdrawiam

Dokładnie. Powódź i zalanie to całkiem oddzielne szkody mimo że tu i tu uczestniczy woda. Przeczytaj OWU. Tam często ubezpieczyciele zamieszczają definicje niektórych słów.

Mutii napisał:
uszkodzenie jakiejś złączki w ścianie
Myślę że warto ustalić czyja to złączka i kto za nią odpowiada, jeśli Twoja i zalanie z Twojej winy to ubezpieczenie zadziała, jeżeli to "piony" odpowiada np. spółdzielnia.

Mutii napisał:
Zważywszy że od kupna ubezpieczenia minęło ledwie 2 tygodnie?
To nie ma znaczenia. Ubezpieczenie działało w chwili zdarzenia (zakładam, że tak). Osobną kwestią jest od czego tak naprawdę się ubezpieczyłeś i czy akurat takie zdarzenie obejmuje polisa.

Powrót