nowe urządzenie <- jakie papiery itp.

• Autor wątku Autor wątku k_enhap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k_enhap

Użytkownik
Odpowiedzi
64
witam,
mam pewien pomysł i chce go zrealizować. mianowicie chce zbudować pewne urządzenie które miało by oddziaływać na człowieka który by z niego korzystał. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd można wziąć atesty na to? jakie firmy się zajmują wspomaganiem takich ludzi jak ja?
ewentualnie od czego zacząć?

to zależy co to za urządzenie i w jaki sposób mialoby oddzialywać na człowieka, a także czy skutki miałyby przełożenie na jego zdrowie (np. dzialanie jakiś fal elektromagnetycznych czy inne)

no właśnie chodzi mi o to że jak je już zrobie to żeby jakaś firma wystawiła mi odpowiednie papiery że to nie jeest szkodliwe

no ale nie jest chyba dziwne ,że w przypadku np. urządzenia wykorzystywanego w przypadku operacji na otwartym sercu inna firma i pod innym kątem będzie udzielała atestu... a w przypadku np. nowego rodzaju procesora komputerowego inna firma...

Nie ma jednej firmy która udziela atestów bez względu na rodzaj urządzenia, jego dzialanie,oddzialywanie itp...

okay, rozumiem to, ale dalej nie mam zielonego pojęcia skąd wziąć taka firmę?

Pierwsze musisz wiedzieć jak twoje urządzenie działa. (np. emituje fale elektromagnetyczne)

Potem sprawdzić czy takie działanie nie musi byc uregulowane i spełanić normy.

Następnie sprawdzasz kto daje odpowiednie certyfikaty. (google ;))

no to wie ktoś kurde ??

A pytales np. w NFZ?
Mozesz wyslac zapytanie do Ministerstwa Zdrowia.

A najlepiej pogooglaj o urzadzeniach rehabilitacyjnych.

wysłałem maile od razu po Twoim poście do nich, niestety do tej pory nie odpisali...

jakieś inne pomysły ?

Maila? Do urzedu? W Polsce? :)

W 90% takich instytucji nigdy nie doczekasz sie odpowiedzi mailowej.
Albo zadzwon albo napisz pismo (papierowe) z zapytaniem (ale tez gwarancji nie ma na odpowiedz).

dobra - zaraz będę dzwonił.

Powrót