nowe zmiany e-zajęcie

• Autor wątku Autor wątku micho1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micho1

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Mam pytanie czy w związku ze zmianą w dniu dzisiejszym o zajęciu a własciwie o e -zajęciu
.Czy nadal komornik będzie zobowiązany do powiadomienia dłużnika ze dane konto zostaje zajęte ?
Czy nowa ustawa zwalania go z takiego obowiązku
? i czy nowa kwota wolna od zajęcia jest skumulowana czy tylko do wykorzystania w danym miesiącu do kwoty (obenie ) ok 1400 zł czy liczy się tak,
ze banki przelicza 12 miesiacy x około 1400 zł lub zablokują konto od 1400 zł
dziekuje za uwage

Wszystko co będzie powyżej 75% wynagrodzenia minimalnego czyli 1400zł zostanie od razu przekazane komornikowi.
Jedynie co mnie zastanawia to obowiązek przekazania przez bank informacji na temat operacji dokonywanych na koncie. Czy będą przekazane te dane, które miały miejsce po dokonaniu zajęcia czy przed jego zajęciem również?
Znacznie gorzej wygląda sytuacja z obowiązkiem wykazania majątku dłużnika. Jeżeli dłużnik, nie przekaże informacji o swoim majątku komornikowi, bo np jego adres jest nieaktualny to może uwaga trafić nawet do aresztu! To jest już lekka przesada. Miało być normalnie, a za chwilę znowu pojawią się nowe programy publicystyczne o aresztach dla matek z dziećmi, starszych ludziach, etc. Miała zostać zlikwidowana zasada fikcyjnego doręczenia. Miała się zmienić opłata za powództwo przeciwegzekucyjne. Miały się zmienić opłaty komornicze. Mam wrażenie, że ta ustawa daje jedynie znacznie większe uprawnienia lobby komorniczemu, odbiera bardzo sporo dłużnikom i nie daje nic ludziom, którzy zostaną pokrzywdzeni przez komorników.

a czy komornik powiadomi o zajęciu takiego konta
rownolegle z wysłaniem e-zajęcia

przecież w naszym kraju nic nie jest normalnie.....

zmiany sa bardzo złe ale dobre dla wierzycieli to fakt

"Dobra zmiana" Pan Zbyszek i Pan Patryk oraz pewna posłanka tak pięknie zapewniają....

Chyba zapominamy czemu służy postępowanie egzekucyjne. A pokrzywdzonym można być na każdym kroku przez każdego więc nie biadolmy.

olimpiados napisał:
Jeżeli dłużnik, nie przekaże informacji o swoim majątku komornikowi, bo np jego adres jest nieaktualny to może uwaga trafić nawet do aresztu! To jest już lekka przesada. Miało być normalnie, a za chwilę znowu pojawią się nowe programy publicystyczne o aresztach dla matek z dziećmi, starszych ludziach, etc. Miała zostać zlikwidowana zasada fikcyjnego doręczenia. Miała się zmienić opłata za powództwo przeciwegzekucyjne. Miały się zmienić opłaty komornicze. Mam wrażenie, że ta ustawa daje jedynie znacznie większe uprawnienia lobby komorniczemu, odbiera bardzo sporo dłużnikom i nie daje nic ludziom, którzy zostaną pokrzywdzeni przez komorników.

Coś tam przeczytałeś, coś tam wiesz, ale wnioski wyciągnąłeś zupełnie sprzeczne z rzeczywistością.

Nowa ustawa zmusi komorników do wysyłania wezwań do stawienia się w ciągu 7 dni, zanim będą mogli podjąć czynności.

Oznacza to po prostu tyle, że komornik będzie teraz ostrzegał dłużnika, że wszczął postępowanie i dłużnik będzie miał 7 dni, żeby sobie spokojnie zataić cały majątek, poprzenosić wszystkie wartościowe ruchomości do sąsiada/brata/szwagra, wybrać wszystkie pieniądze z banków, a potem niech sobie komornik szuka. Zabili tym samym egzekucję. Więc jak piszesz o większych uprawnieniach "lobby komorniczego" to mnie rozbawiło.

Każdy widzi to co chce, wybrałeś tą część zmiany, która wydaje się niekorzystna, pominąłeś to o czym ja napisałem.

Dramat to się dopiero zacznie, jak przestaną wpływać ludziom alimenty :)

Powrót