Nowe zycie-pomoc socjalna

• Autor wątku Autor wątku MonikaAn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaAn

Jestem nowa i mam pytanie.Kazdy przypadek jest inny wiec zakladam osobny temat.Jestem w Niemczech od czerwca 2010.Slub byl w czerwcu 2010.Moj maz ma obywatelstwo niemieckie od 20 lat.Mamy dziecko 1,5 roczne.Maz jest na Hartz 4.Ja chodze na sprachkurs.Nasze malzenstwo sie popsulo i nie widze mozliwosci dalszego bycia razem.Mam pytanie odnosnie mieszkania i zasilku na zycie.Po sprach kursie chcialabym dalej isc do szkoly zeby zrobic zawod.Chcialam zapytac czy mam szanse na mieszkanie,jakies pieniadze na zycie i to ze pozwola mi dalej isc do szkoly?Czy sa przedszkola dla 2 latkow?
Czy dostane kindergeld w calosci czy musze sie z mezem nim podzielic.Czy dostane alimenty na dziecko skoro maz nie pracuje Pomozcie mi bo mam metlik w glowie a chce sie jak najszybciej od meza uwolnic.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W Niemczech NIGDY nie przysluguje socjal dla uczniow czy studentow uczeszczajacych do zwyklej szkoly

Skoro jestes na kursie jezykowym, to musisz sie kontaktowac z tymi urzedami, ktore cie na ten kurs skierowaly, a to byl pewnie JobCenter/Arbeitsagentur, ze chcesz sie uczyc zawodu, oni ci powinni powiedziec, czy masz szanse na dofinansowanie czy nie

Pisać na forum ,że mąż zarabia na lewo, moim zdaniem jest dość ryzykowne. Po IP. można szybko taką osobę odnaleźć, i co wtedy jak zabiorą wam HarzIV :wow:

Jeżeli dziecko ma też obywatelstwo niemieckie, to teoretycznie należy się , to co innym Niemcom, ale zawsze są schody do góry i nie jest łatwo przez tą machinę urzędową przejść.

Powrót