nowelizacja kaitału zakładowego

• Autor wątku Autor wątku dj_szerszen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dj_szerszen

Użytkownik
Odpowiedzi
50
nie wiem czy to już weszło w życie, ale ostatnio jak patrzyłem w leksie to było jeszcze w senacie.

Chodzi o obniżenie kapitału zakładowego sp.z.o.o. do 5.000 a S.A. do 100.000 zł.

Jakie są wasze opinie o tej zmianie?

moim zdaniem bzdura totalna, cokolwiek by nie mówić kapitał zakładowy dobrze spełnia funkcje gwarancyjne. Oczywiście można być zwolennikiem wyrzucenia tej instytucji z ksh i wprowadzenia na wzór amerykański testów cash flow. Ale trzeba się zdecydować na jeden z tych dwóch modeli, tak żeby był skuteczny. Naprawdę nie mam pojęcia czemu ma służyć taka "liberalizacja"...

Z kapitałem 100.000 i tak na giełdę nie wejdziemy wiec po co nam to "ułatwienie"

a 5000 na z.o.o. to tylko zachęta do robienia przekrętów.

jakie funkcje gwarancyjne ?

Gdyby istniało zobowiązanie do utrzymywania takiego kapitału na oprocentowanym koncie przez cały okres istnienia spółki, to co innego, ale tak. Dzień po zarejestrowaniu spółki można ten kapitał wydać na cokolwiek tylko się chce i go nikt nigdy na oczy nie zobaczy.

Albo inaczej. Spółka z 2002 roku, której większość kapitału zakładowego stanowi aport w postaci komputerów i sprzętu elektronicznego. Dziś ten sprzęt w większości nie nadaje się do niczego, a już dawno został zamortyzowany i zutylizowany. To jaka to funkcja gwarancyjna.

Dla mnie zmiana jak zmiana, a czy kap. zkł. będzie 5k, 50k, czy 150k, to jak ktoś jest krętacz, to już jest i tyle.

nie żebym był zbulwersowany jakoś mocno ta zmiana, ale jest moim zdaniem bez sensu.

A wyższe progi kapitału zakładowego są dla tych praworządnych przynajmniej jakąś wskazówką i wyznacznikiem tego jak należy postępować. Jest czasem tak, że nawet pomimo różnej jakości naszego prawa, wywiera ono wpływ i kształtuje ludzkie zachowania.

Nie rozumiem tych zmian, zwłaszcza, że to tej nowelizacji nie dołączono żadnego uzasadnienia, poza tym mamy do czynienia w długim okresie z widoczną niekonsekwencją, przecież w KH było 4000 ale z pewnych względów podniesiono do 50.000...rozumiem, że teraz KSH jest tworzone przez nieco młodsze grono ekspertów, ale przydałaby się jakaś spójność. Jeśli ta nowelizacja Twoim zdaniem nic nie zmienia, to można ją co najwyżej ocenić negatywnie, bo nie służy stabilności prawa.

A co to ma i komu ułatwić to za bardzo nie wiem - jak ktoś chce prowadzić mały biznes to wystarczy mu spółka osobowa.

Ja też jestem zwolennikiem rozwiązań amerykańskich i wywalenia kapitału zakładowego z KSH, ale to oznacza gruntowną przebudowę systemu i trzeba się za to zabrać dokładnie i całościowo. A takie śmieszne nowelizacje na pół strony są zupełnie bez głowy. Reszta zmian, które weszły jest ok, głownie drobne ale fajne kosmetyczne poprawki. Wątpliwości można mieć co najwyżej do zniesienia obowiązku przekształcenia s.c. w sp.j po osiągnięciu 1,2 mln obrotów. (?)

Powrót