nowelizacja ustawy a prawomocna decyzja o warunkach zabudowy

• Autor wątku Autor wątku bipi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bipi82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i nie wiem czy dobrze trafiłem z tematem no ale tak to jest z nowymi forumowiczami:o Sprawa ma się następująco w czerwcu uprawomocniła mi się decyzja o warunkach zabudowy i rozpocząłem prace adaptacyjne projektu warunki techniczne itp. we wrześniu weszła nowelizacja ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych która usunęła m.in. art5b na podstawie którego zostałem zwolniony z odralniania gruntu na terenie miasta(moja działka jest w granicach administracyjnych miasta). Gdy zebrałem wszystkie potrzebne dokumenty poszedłem do starostwa złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. W starostwie zostałem odesłany z kwitkiem gdyż pani powiedziała że weszły w życie nowe przepisy i muszę odrolnić działkę. W starostwie powiedzieli że jestem pierwszy i oni nie wiedzą co z tym fantem zrobić bo niby prawo nie działa wstecz ale z drugiej strony powinienem odrolnić działkę. dodam że ziemia jest klasy 2 więc wchodzą w grę opłaty roczne i należności. Proszę o pomoc bo mam wrażenie że starostwo chce mnie naciągnąć na koszty!!!

witam,

jestem nowym użytkownikiem jak i swieżą kadrową,nie wiem czy na dobre forum trafiłam..
od 01.01.2015r. obowiązuje ryczałt samochodowy dla aut służbowych wykorzystywanych do celów prywatnych w kwocie 250 zł lub 400 zł w zależności od pojemności silnika,
moje pytanie brzmi: czy w/w kwota powinna być też ozusowana, czy tylko liczymy pdof?
i w jaki sposób (jakie dokumenty) rozliczamy taki ryczałt?czy potrzebna jest umowa o powierzeniu mienia między pracownikiem a pracodawcą czy wystarczy miesięczne oswiadczenie składane przez pracownika do pracodawcy?

Powrót