"Nowoczesny testament" ręcznie spisany, wskanowany podpisany profilem zaufanym ePUP

• Autor wątku Autor wątku polis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polis

Użytkownik
Odpowiedzi
62
"Nowoczesny testament" ręcznie spisany, wskanowany podpisany profilem zaufanym ePUP

Czy prawnie i formalnie poniższy testament jest ważny? Lub jak zrobić aby był prawnie ważny, niepodważalny, dostępny po mojej śmierci dla zainteresowanych osób, bezpłatnie wielokrotnie edytowalny przeze mnie w dowolnej chwili w trakcie życia?

1. Piszę ręcznie na kartce papieru testament, podpisuję wraz z datą, kartkę skanuję i poprzez własne konto ePUAP, dokument podpisuję elektronicznie swoim podpisem zaufanym ( https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufany ).

2. Wygenerowany dokument umieszczam w Internecie na serwerze potężnego dostępnego dla każdego człowieka, bezpłatnego ekosystemu GITHUB (system kontroli wersji) gdize mogę umieścić dowolny plik elektroniczny, który powinien przetrwać setki lat (np ***mod***), Dokument mogę edytować jak chcę i kiedy chcę zachowując ostatnio wersję i sprawdzam np. raz na rok czy wszystko OK z linkiem. Dokumentu nie da się podrobić i przerobić ponieważ ma mój podpis cyfrowy elektroniczny ePUAP.

3. Dokument będący testamentem oraz opis jak jak go zweryfikować cyfrowo czy sprawdzić jego wiarygodność- ma unikatowy link prowadzący do niego jako adres www na ***. U notariusza w bazie NORT rejestruję ten link który jest tylko lokalizacją testamentu.

4. Po śmierci zainteresowane osoby mając mój akt zgonu odpytują przez notariusza bazę NORT i dostają lokalizację testamentu i wchodzą przez Internet na dokument zapoznając się z treścią.

I) Czy w/w może być niepodważalnym dowodem w sądzie?
II) Jak sprawić aby akt zgonu dostały osoby które nie są rodziną a są mi bliskie (sympatia) spoza rodziny a będą wiedziały że w NORT jest lokalizacja testamentu i są tam wymienione i mają zapisane zasoby (nie chcę aby testament wcześniej mogły czytać)?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: "Nowoczesny testament" ręcznie spisany, wskanowany podpisany profilem zaufanym eP

Przeczytaj ze zrozumieniem art. 949 kc.

RE: "Nowoczesny testament" ręcznie spisany, wskanowany podpisany profilem zaufanym eP

Przepis prawny:
Art. 949. KC
Testament sporządzony własnoręcznie (holograficzny)
§ 1.
Spadkodawca MOŻĘ sporządzić testament w ten sposób, że napisze go w całości pismem ręcznym, podpisze i opatrzy datą.

Czy słowo "może" oznacza że jedynie dopuszczony jest testament papierowy? Pismem ręcznym można też pisać na tablecie graficznym, bo w ręku używa się urządzenia wskazującego. Czy może chodzi o inne paragrafy?

Ostatnia edycja:

polis napisał:
Pismem ręcznym można też pisać na tablecie graficznym, bo w ręku używa się urządzenia wskazującego.
To tak jakbyś pisał wypisanym długopisem przez kalkę maszynową. Powstaje wtedy kopia pisma odręcznego na kartce podłożonej pod kalkę ale oryginał nie jest utrwalony. Kopia testamentu odręcznego nie ma mocy oryginału.

Czy na tę chwilę istnieje jakieś sposób aby zcyfryzować swój testament? W takim sensie aby był przenośny w formie pliku?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

polis napisał:
CZy na tą chwilę istnieje jakieś sposób aby zcyfryzować swój testament? W takim sensie aby był przenośny w formie pliku?
Jeżeli sporządzisz testament w formie aktu notarialnego to możesz pobrać z kancelarii notarialnej jego wypis elektroniczny.
Art. 110a ustawy Prawo o notariacie

Dopisek:
A jednak nie - wypis elektroniczny może być umieszczony tylko w Repozytorium do którego mają dostęp uprawnione organy państwa.
https://krn.org.pl/6086

Ostatnia edycja:

Wynika z tego że tak sporządzony testament nie jest edytowalny. Jedynie odpis jest w postaci cyfrowej. Każda podmiana oryginału generuje koszt oraz nową postać cyfrową.

NORT przechowuje informacje gdzie jest testament, mnie interesuje zdeponowanie testamentu w postaci cyfrowej w sieci bo chcę aby był edytowalny...

Przepraszam, że pytam, bo to nie moja sprawa, ale może chcesz się podzielić tym, co masz zamiar zmieniać tak często w testamencie?
Ja szukałem testamentu w EPUAP z obawy, że ktoś może, znając hasło do EPUAP, taki testament zmienić, a skłoniło mnie do takich poszukiwań prośba moich rodziców, aby EPUAP założyć. Pewnie jest wiele osób, które nie umie, więc prosi o to dzieci lub inne osoby, a takie zachowanie byłoby niebezpieczne.
Akurat ja nie czyham na pieniądze lub nieruchomości rodziców, mam ich hasła do kont bankowych, ale pewnie jest wiele ludzi, którzy tak zrobią... może dlatego nie można przez EPUAP.

Powrót