nowy komputer

• Autor wątku Autor wątku pazdzioch87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pazdzioch87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Moja mama ma działalność gospodarczą (gabinet lekarski). Trzeba było kupić nowy komputer, stary ma 4 lata i znajoma poleciła mamie go "zezłomować" czy jakoś tak, w sensie że napisać w papierach że sie wyeksploatował i kupić nowy komputer. Mama nie chce amortyzować go przez ileś lat tylko odliczyć w jednym miesiącu. Kwota za jaką kupiłem komputer przekraczą 3,5 tys łącznie. Kupiłem komputer "na cząści" - osobne faktury za podzespoły. Nie kupiłem wszystkich części tzn napędu DVD gdyż użytkuję ten ze starego komputere (jeszcze się nadaje).
Czy jest coś niewłaściwego w moim postepowaniu ?
Czy wartość może przekraczać 3,5 tys jak kupione na części? odliczenie jednorazowe
Jeżeli nie, to moge wtedy nie rozliczać monitora? wtedy wartość nie przekroczy 3,5 tys , mógłbym używać stary monitor, wiec pytanie podobne co do nagrywarki DVD.
Czy można przepiąć stary naped DVD z tego starego komp. i użytkować go?
Czy w razie kontroli urzędu skarbowego, kontroler może ingerować oprogramowanie czy tylko sam sprzęt? Jak znajdzie jakąś gierke oprucz dokumentów mamy to co wtedy?
Proszę o pomoc w moje sprawie. Pozdrawiam.

Witam,

takie tematy to zdecydowanie najlepiej dyskutować z księgowym firmy...

Jakby jeszcze takowy był...Mama zbiera wszystkie rzeczy które chce odliczyć od podatku ja jej pomagam "w liczbach", nie ma tego dużo ale i tak doradzam jej za 100 - 150 zł miesiecznie już można kogoś znaleźć ale jeszcze jej do tego nie przekonałem..to co wątek dalej aktualny myśle...

Powrót