Nowy motocykl - zwrot pojazdu

• Autor wątku Autor wątku KrzoQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzoQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Zakupiłem 5-go maja tego roku nowy motocykl marki Junak. Wszystko bylo dobrze dopóki nie zaczął sie psuć..

Pierwsza usterką był wadliwie fabrycznie bak paliwa, który przeciekał. Wymienili mi go na nowy. Wymiana trwala tydzień.

3 tygodnie po powyższym incydencie nowy bak znow "strzelił" i znow tydzien bez motocykla. Aktualnie mam już trzeci nowy bak.

Jakiś tydzień temu strzeliły mi uszczelniacze za magnetem i kolejny raz zmuszony zostałem do zostawienia motocykla na serwisie..

Irytuje mnie to okropnie ponieważ towar zakupiony przeze mnie nie spełnia wymagań i jest niezgodny z umową.

Orientowałem sie przez mojego dealera jak wygląda zwrot towaru i pieniędzy. Powoedział mi że dopiero przy 3-ciej tej samej usterce mogę sie domagać zwrotu pieniędzy.

Czytałem fora i na jednym z nich pisał pewnien użytkownik ze już przy drugiej tej samej usterce mogłbym domagać sie zwrotu ponieważ towar naraża mnie na szczególne niedogodnosci..

Prosze o pomoc bo nie wiem czy jestem w stanie wywalczyć zwrot czy też nie?

Można odstąpić od umowy, gdy towar był już wcześniej naprawiany/wymieniony i wada ma charakter istotny. Nie ma znaczenia, czy to ta sama czy inna wada.

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Naturalnie, z tym się pośpieszyłem. Zapewne zasugerowałem się zwrotami typu niezgodny z umową itp... co i tak nie powinno się zdarzyć. Zresztą mogłem się domyślić po Twoim pierwszym poście.

Powrót