Nowy polski przepis - motocykle do 125ccm na B, a Niemcy

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam, przeczytałem właśnie artykuł, w którym mowa, że być może jeszcze w 2014 roku, osoby, które posiadają prawo jazdy kategorii B od minimum 3 lat, będą mogły jeździć motocyklem z automatyczną skrzynią biegów do poj. 125ccm

Jeżeli ten przepis weszedł by w życie to mam pytanie.
Mieszkam i pracuję w Niemczech, ale mam polskie prawo jazdy. Czy wg tego przepisu będę mógł jeździć motocyklem do 125ccm na terenie Niemiec czy tylko Polski?

Pozdrawiam

Posiadacze prawa jazdy kat. B będą mogli jeździć motocyklami - Moto - WP.PL

Witam.
Przepis wszedł w życie i możemy jeździć także na motorach o manualnej skrzyni.
Odświeżam temat bo mnie interesuje dokładnie taka sytuacja także nie chciałbym zakładać nowego tematu.
Pytanie jakie mam to czy jeżeli możemy w kraju macierzystym posiadając prawo jazdy kat. B od min. 3 lat poruszać się jednośladami o poj. do 125 ccm, to czy możemy to także robić za granicami naszego kraju, będąc za granicą po prostu okazać polskie prawo jazdy, czy też będąc w danym kraju musimy stosować się do sytuacji prawnej odpowiedniej dla obywateli tego kraju?

Witam,
a jak się to ma do Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym?
Zgodnie z Konwencją będąc uprawnionym w państwie, które wydało prawo jazdy do kierowania pojazdem, jest się uprawnionym do kierowania na tym samych zasadach w pozostałych państwach - stronach konwencji.

Powrót