nowy portal społecznościowy... wasze oczekiwa?uwagi prawne?

• Autor wątku Autor wątku tenpubpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tenpubpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Niebawem planuje ruszyć z pewnym portalem (ale nie chodzi mi o promowanie portalu tylko o Wasze uwagi).

Portal skierowany jest do osób +18 lat, 30, a nawet liczę na osoby po 50.
Więc poziom do pozyskania użytkowników jest trudniejszy niż do 'bystrych małolatów'.

Plusy portalu:
- Graficznie dopasowany estetycznie i tak aby każdy użytkownik mógł poruszać się po nim 'wzrokowo'
- Poruszanie się po portalu 'zasada 3 kliknięć '
- Innowacyjne opcję portalu które mogą zrobić 'trochę' szumu... nie taki opcji nie posiada żaden portal
- "+18 lat" czyli 0 dzieci neostraty i to może się okazać strzałem w '10' (tak uważam) ponieważ.... Czy to fotka czy nk czy fb itp. portale pełno jest niestety 14-stolatów itd... i to niestety jest minusem społecznościówek... fakty:
a) Na fotce kiedyś (2, 3 lata temu) osób +25 lat było dużo teraz zobaczyć osobę online po 22 roku życia to wyjątek
b) Nk kiedyś można powiedzieć "moja, czy twoja mama" korzystała z tego portalu ... teraz ? nie jedna osoba mówi że to jest portal fotka
c) Fb.... przechodzi wielkie boom w społecznościówkach... może (a raczej na pewno) nie pozyskam tyle użytkowników co fb ale wszelkie 'dzieci' z innych portali przechodzą niestety na fb i zapewne doprowadzi to do tego co nk

Myślę iż... mam szansę z moim portalem lecz... jeszcze ok. tygodnia czasu minie zanim odbiorę gotowy portal. Zatem mogę jeszcze coś wprowadzić w niego...
... Czy jakie są wasze oczekiwania ? Jakieś uwagi prawne ? Może jest coś waszym zdaniem co można dorzucić do portalu ?
Proszę o pomoc i uwagi

Przepis prawny:
- "+18 lat" czyli 0 dzieci neostraty i to może się okazać strzałem w '10' (tak uważam)

Wydaje mi się, że to nie zależy od wieku...

a gdybym regulamin zrobił taki jaki jest na nk pl tylko wiadomo tam gdzie trzeba powstawiał nazwę swojego portalu? niby w nk regulaminu nie jest napisane iż prawa autorskie są zastrzeżone

Bo nie musi być takiego zapisu, ochrona autorskoprawna powstaje z mocy prawa.

A co to dokładnie za portal ma być? Jak mam podać swoje oczekiwania/uwagi skoro tylko częściowo wiem o co chodzi?

W jaki sposób będzie sprawdzany wiek użytkowników? Aby nie dopuścić 'małolatów'. Przecież jest to niemożliwe.

Janusz M. napisał:
W jaki sposób będzie sprawdzany wiek użytkowników? Aby nie dopuścić 'małolatów'. Przecież jest to niemożliwe.
Może poprzez wyliczenie współrzędnych wierzchołka paraboli :evil:

Janusz M. napisał:

:D Ja proponuję powołać portalową komisję ds. oceny wieku kandydata na uczestnika połączoną z castingiem i głosowanie smsowym :D Jako karę za kłamstwo proponuję dyby :D

Ostatnia edycja:
Z tego co widzę jest to samospis powszechny...a więc musimy wpisać tam swoje dane.
Bezpośredni dostęp do bazy PESEL - a tym samym danych innych osób - z tego co się orientuję mają tylko odpowiednie służby np. Policja czy Straż Graniczna.

rubbermaid napisał:
PESEL zawsze można sprawdzić z danymi np na stronie https://nsp2011.spis.gov.pl/nsp.form/FormularzID.aspx

W kalkulatorach PESEL np http://www.infor.pl/kalkulatory/regonnip.html jak najbardziej można sprawdzić poprawność danych.

Identyfikacja poprzez formularz wskazany przez Rubbermaid nie jest możliwa bez podania dodatkowych danych typu NIP lub miejsce urodzenia z nazwiskiem rodowym matki.

Ja bym pogadał z astrologiem żeby opiniował każdego chętnego do portalu :)

Ślimak napisał:
Identyfikacja poprzez formularz wskazany przez Rubbermaid nie jest możliwa bez podania dodatkowych danych typu NIP lub miejsce urodzenia z nazwiskiem rodowym matki.
Owszem nie jest i jeśli kandydat portalu nie poda poprawnych danych podlega odrzuceniu podobnie jak nieletni.
Colder napisał:
Ja tu nie widzę problemu prawnego...
Problem jest z 16-letnią mężatką.

Nie owijając w bawełnie i oszukując się... tak nieletni będą się rejestrować wiadomo jak o tym się mówi to każdy chce zobaczyć co i jak... ale w sumie to będzie dawało nowych użytkowników :) lecz... i tak tylko portal będzie dostępny dla pełnoletnich
1 w rejestracji musisz zaznaczyć iż masz 18 lat
2 w regulaminie jest napisane iż administrator ma prawo zażądać xero dowodu bądź nr nip (jeżeli będą podejrzenia iż jesteś nieletni bądź to nie są twoje zdjęcia)
3 osoby bez zdjęć nie będą mogły przeglądać profilu użytkowników tylko konta 'inne' nie zdradzę jakich ;]
4 ponad to wszelkie osoby wypisujące wulgaryzmy itp. będą banowane i nie ważne czy masz 14 czy 30 lat ;]

czemu +18 ? kieruje właśnie do takiej grupy wiekowej ten portal a jeżeli ktoś uważa iż nie ma podziału na grupy wiekowe portali to proszę się wysilić i poczytać wypowiedź założyciela fotki pl do jaka grupa wiekowa korzystała z owego portalu a jaka teraz korzysta ;)

2 w regulaminie jest napisane iż administrator ma prawo zażądać xero dowodu bądź nr nip (jeżeli będą podejrzenia iż jesteś nieletni bądź to nie są twoje zdjęcia)
-jak na zabawę w portal społecznościowy to przesada. Ksero? a co to jest ksero? Może poświadczony odpis? ;)

Bartata napisał:
Może poprzez wyliczenie współrzędnych wierzchołka paraboli :evil:

A to byłby generalnie naprawdę niezły pomysł;) ale.... zawęziłoby grupę użytkowników jeszcze bardziej.. Jak wiadomo nawet na studiach są zajęcia "zerowe" z matematyki -wiadomo dlaczego..:evil:

Powrót