Nowy telefon z komisu

• Autor wątku Autor wątku aneta915
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta915

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, 3 stycznia kupiłam nowy telefon z komisu (komis podobno posiada go prosto od producenta i gwarancja wystawiona jest w dniu zakupu czyli od 3 stycznia). Telefon jednak nie działa prawidłowo, dwa dni od zakupu przestał czytać kartę sim. Czy w takim przypadku mogę domagać się jedynie naprawy gwarancyjnej w serwisie czy jest możliwy zwrot telefonu do komisu i odbiór gotówki? Z góry dziękuję za odpowiedź.

cel prywatny, normalne codzienne użytkowanie telefonu przez osobę prywatną.

Odstąp od umowy na podstawie art. 560. ust. 1. kodeksu cywilnego i zażądaj zwrotu ceny. Oświadczenie złóż pisemnie za potwierdzeniem odbioru i zażądaj pisemnej odpowiedzi na piśmie. Musisz oczywiście dostarczyć telefon komisantowi i zadbaj koniecznie żeby dokładnie go opisać - komisant musi pokwitować Ci stan w jakim go oddajesz.

Ostatnia edycja:
A co w przypadku gdy telefon po kilku godzinach trwania awarii stał się znów aktywny (sam z siebie) wróciły jednak wszelkie poprzednie ustawienia. Nadal możliwy jest zwrot telefonu chociaż w danej chwili wydaje się on sprawny?

Nie wiem co mu dolega i czy usterki nie pojawią się ponownie. Używaj go i obserwuj, komisant jest odpowiedzialny za telefon do 3 stycznia 2017 roku.

Czyli informacja jaką udzieliła mi kobieta, że może tylko odesłać telefon do serwisu ponieważ nie przyjmie go i nie zwróci gotówki bo folia jest zerwana z ekranu i nie będzie mogła już go sprzedać jako nowy jest niezgodna z prawem? I pomimo tego że aktualnie telefon jest sprawny mogę iść i zwrócić go żądając gotówki? Dziękuję pięknie, pozdrawiam! :)

aneta915 napisał:
pomimo tego że aktualnie telefon jest sprawny mogę iść i zwrócić go żądając gotówki?

Czytaj uważnie co napisałem. Można odstąpić od umowy, gdy JEST wada a ponadto JEST ISTOTNA (np. telefon nie czyta SIM).

Powrót