Nowy telefon za 1800zł i odmowa/unieważnienie gwarancji.

• Autor wątku Autor wątku ka321321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ka321321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
kupiłem telefon przez allegro od sklepu xyz. Telefon do mnie przyszedł i na początku nie mogłem go uruchomić - pomyślałem, że jest rozładowany i podłączyłem do ładowarki(nie było żadnej reakcji). Kilka razy odłączyłem i podłączyłem telefon do ładowarki i nagle pojawiło się logo xiaomi - przytrzymałem klawisz zasilania i się uruchomił. Pobawiłem się nim z 2h( w między czasie aktualizował mi się soft) i po aktulizacji telefon poprosił, aby go zresetować, więc to zrobiłem. Telefon umarł... Nie reagował już na nic... Oddałem go do tego sklepu z którego go kupiłem, a on wysłal go do swojego technika i dostałem informacje, że telefon był otwierany (załączyli zdjęcia śrubek na których są ślady zdartej farby). To było na początku czerwca...
Dodam, iż moja dziewczyna była przy mnie przy otwieraniu tego telefonu, przy próbach uruchomienia go i gdy pisałem do sklepu z reklamacją

naprawa tego modelu (płyty głównej) to kolejne 800-1200zł.

Wiadomość od sklepu:

13 czerwca 2018 22:40
Witam,

wysłaliśmy do Pana fabrycznie zafoliowany model Xiaomi Mi6. Telefon ten pochodzi od oficjalnego dystrybutora marki Xiaomi + model ten otrzymaliśmy w fabrycznym kartonie 20 sztuk jak pakowane są telefony przez fabrykę Xiaomi. Reklamacją i sprawdzeniem Pana modelu zajmował się serwisant z wieloletnim doświadczeniem. Jako, że Pana telefon na nic nie reagował koniecznym było przeprowadzenie aukcji serwisowej polegającej na otworzeniu telefonu celem sprawdzenie co dzieję się w środku. W przypadku modelu Mi6 aby dostać się do środka koniecznym jest podgrzanie tylnej klapki, która przyklejona jest klejem do korpusu. Serwisant od razu zauważył, że tylna klapka nie dolega do korpusu jak to ma miejsce w nowym nigdy nie otwieranym modelu i okazało się, że da się ją wyjąć zwykłą przyssawką, następnie po zdjęciu obudowy serwisant wykonał zdjęcia na których widać, że śrubki są zdarte co jest kolejną odznaką ingerencji w telefonie użytkownika.

CD.
Po zdjęciu klapki zabezpieczającej płytę główna okazało się, że czujnik wilgoci jest zabrudzony lub ewentualnie przepalony. Nie sugerujemy, że telefon został zalany jak pisał Pan w wiadomości e-mail, ponieważ wtedy czujnik ten były czerwony. Reasumując nie mamy wątpliwości, że telefon był przez Pana otwierany co niestety skutkuję negatywnym rozpatrzeniem Pana reklamacji. Domniemany, że przykładowo posiadał Pan taki sam model z uszkodzoną płytą główna i telefon został kupiony celem jej podmiany i zwrotu telefonu jako uszkodzony.

Zdjęcia jako argumentacja serwisu...

https://zapodaj.net/...70ddfe.jpg.html

https://zapodaj.net/...16c994.jpg.html

Później sklep zaproponował, że jeśli nie zgadzam się z decyzją to mogą wysłać ten telefon do producenta, czyli do chin.

Wiadomości od sklepu po odmowie przez producenta[z CHIN]:

10 sierpnia 2018 14:59
Witam,

w dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację od dostawcy, że oficjalny serwis producenta odrzucił naprawę w ramach gwarancji co oczywiście było do przewidzenia z racji widocznych śladów nieautoryzowanego otwierania urządzenia. Nasze stanowisko jest tutaj nie zmienne i uważamy, że po otrzymaniu telefonu otwierał go Pan czym spowodował Pan jego uszkodzenie. Sprzedaliśmy kilka tysięcy modeli telefonów marki Xiaomi i nigdy nie przytrafił nam się podobny przypadek co tylko utwierdza nas w tym przekonaniu. Pan zaś otrzymał fabrycznie zapakowany telefon i co potwierdził autoryzowany serwis producenta nie ma możliwości aby telefon w taki stanie opuścił fabrykę.

Zależy nam jednak na polubownym załatwieniu sprawy i po opisaniu sprawy nasz dostawca zobowiązał się do pokrycia kosztów naprawy Pana modelu jeśli naprawa ta będzie możliwa i koszty nie będą zbyt nadmierne. Do końca następnego tygodnia mamy otrzymać odpowiedź od dostawcy w tej sprawie. Gdy tylko będziemy wiedzieli coś ostatecznie od razu się z Panem skontaktujemy.

10 sierpnia 2018 18:48
Chodzi tu o fakt, że otrzymał Pan fabrycznie zafoliowany telefon od naszego sprawdzonego dostawcy, który jest autoryzowanym dystrybutorem marki Xiaomi, dlatego też nie ma możliwości aby otrzymał Pan model ze śladami nieautoryzowanego otwierania, a ślady te były widoczne gołym okiem po otworzeniu przesyłki zwrotnej od Pana. Niestety oficjalny serwis Xiaomi wydał tylko lakoniczną decyzję w sprawie tego modelu twierdząc, że telefon został uszkodzony z winy użytkownika, jak pisałem wcześniej zależy nam jednak aby polubownie zakończyć tę sprawę i z rozmowy z dostawcą wynika, że naprawi on ten model w drodze wyjątku bez dodatkowych kosztów, jeśli naprawa ta będzie możliwa. Wszystko wyjaśni się w najbliższym tygodniu i gdy tylko to się stanie od razu zostanie Pan poinformowany o tym facie.

Po sprawdzeniu IMEI telefonu wyskoczyło mi, że:
This is a
Mi 6 6GB RAM 64GB ROM Black
Delivery address: United Arab

Na aukcji było napisane, że ten telefon jest na rynek europejski...
link do aukcji z dnia zakupu:
https://allegro.pl/xiaomi-mi6-6-64-...wZjU0NTUzODEyYmVlYzE0OTRmZmNmM2M5YWI5YjJhMDQ=

obecnie ten napis jest usunięty:
https://allegro.pl/xiaomi-mi6-6-128-gb-czarny-black-gratisy-lte-fv23-i6812461559.html

Proszę o pomoc co mam zrobić w tej sytuacji.

Co jak co ale sprzedawca ma bardzo wysoką ocenę na allegro. Jak było na prawdę z twoim telefonem to już zagadka. Jeśli faktycznie obudowa nie była dobrze sklejona to należało telefon natychmiast zwrócić do sprzedawcy w celu wymiany na wolny od wad.

Telefony posiadają szereg zabezpieczeń i osoba w temacie od razu widzi czy to są ślady ingerencji w produkt czy powstałe w wyniku użytkowania.

Uszkodzenia mechaniczne w większości przypadków i tak nie podlegają gwarancji.

Zarządaj ekspertyzy na piśmie wraz z pieczątką i podpisem osoby która to serwisowała. To nie jest też tak, że uszkodziłeś wyświetlacz a serwis odmówi wymiany gniazda ładowania.

firma tego sprzedawcy istnieje od 2016,
na innym forum jeden z użytkowników zauważył, że dużo większa część ocen jest za doładowania, a nie za telefony
telefon po rozpakowaniu wyglądał idealnie, nic nie przykuło mojej uwagi, a po oddaniu do serwisu nagle dowiaduję się że plecki magicznie odeszły i faktura śrubek jest naruszona

nie wiem dokładnie co mogło się uszkodzić lub co było uszkodzone bo raz się uruchomił, a uszkodzenie płyty głównej powinno podlegać gwarancji, chyba że płyta została zalana (zmiana koloru czujnika wilgoci) co raczej wykluczam, bo nie miałoby kiedy to się stać

Proszę o zamknięcie tematu, problem sam się rozwiązał.

Witam,

fakt informacji, że telefon był przeznaczony na rynek Zjednoczonych Emiratów Arabskich wyjaśnialiśmy już na początku naszej dyskusji i w praktyce wygląda to tak, że dystrybutor po otrzymaniu takiej partii od producenta nie zawsze wysyła daną partię do danego kraju jak miało to miejsce w tym przypadku. Od dostawcy jednak otrzymaliśmy partię fabrycznie zapakowanych modeli Mi6 w fabrycznym kartonie prosto od producenta + następnie fabrycznie zafoliowany w 100% nowy telefon wysłaliśmy do Pana, który po odesłaniu do nas od Pana nosił ślady nieautoryzowanego otwierania. W tym momencie powinniśmy od razu odesłać do Pana ten model z powrotem. Zrobiliśmy jednak zdjęcia dokumentujące ingerencje w telefonie i postanowiliśmy spróbować przywrócić telefon do życia, niestety jednak nam się to nie udało. Następnie za Pana zgodą telefon wysłaliśmy do producenta w takim samym stanie jak otrzymaliśmy go od Pana. Serwis producenta jednak odrzucił naprawę z racji, że telefon nosił ślady otwierania.

W dniu dzisiejszym jednak otrzymaliśmy informację od dostawcy, że Pana telefon został naprawiony i i działa w 100% prawidłowo. Dostawca dokonał jego naprawy bezkosztowo w związku z czym telefon wyślemy do Pana z powrotem gdy tylko otrzymamy go od dostawcy i stanie się to w następnym tygodniu. Telefon będzie objęty cały czas 2 letnią gwarancją. Od razu po nadaniu paczki otrzyma Pan na maila link do śledzenia przesyłki.

Powrót