nowy wspolnik w spółce zoo

• Autor wątku Autor wątku krokodylll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krokodylll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
3 znajomi zaproponowali mi udział w spółce zoo. Przejęcie części udziałów w zamian za to mam sie zająć obsługą informatyczną (jestem programistą) ich sportowego serwisu internetowego.

Mam jednak wątpliwości

1.co do umowy spółki którą zawarli bo nigdzie nie jest napisane, że ten portal należy do spółki , co więcej adres portalu jest zarejestrowany na osobę prywatną - jednego ze wspólników nie spółkę. Czy to oznacza, że portal nie jest własnością spółki? Jakie jest potwierdzenie własności portalu?

2. Jak jest z ewentualnymi długami? wejdą mi na pensję u mojego pracodawcy do wysokości wartości udziałów? C

3. Czy musi to być potwierdzone u notariusza, żeby umowa była ważna?

pzdr

[cytat="krokodylll":1munsckg]
1.co do umowy spółki którą zawarli bo nigdzie nie jest napisane, że ten portal należy do spółki , co więcej adres portalu jest zarejestrowany na osobę prywatną - jednego ze wspólników nie spółkę. Czy to oznacza, że portal nie jest własnością spółki? Jakie jest potwierdzenie własności portalu?
[/cytat:1munsckg]
To zależy od tego czy nie został wniesiony np aportem do spółki ale osobiście wątpie.

2. Jak jest z ewentualnymi długami? wejdą mi na pensję u mojego pracodawcy do wysokości wartości udziałów? C
Nie. Spółka odpowiada swoim majątkiem bez wspólników.

3. Czy musi to być potwierdzone u notariusza, żeby umowa była ważna?

Sprzedaż udziałów wymaga formy pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi.

Podobno notariusza mamy załatwić w ciągu 3mies bo takie jest prawo?

Czyli wracając do pytanie o długi - jeśli pracuje i zarabiam te 2500 poza spółką, to gdybym był jednocześnie dług w spółce bo np prezesi nie zapłacili księgowemu za 3 miesiące pracy to komornik nie zapragnie sięgnąć do mojej kieszeni? A mam udziały warte 2 500 ? trochę sie wczytywałem i w jednym z opracowań była mowa (nie jestem prawnikiem a laikiem więc może coś przekręciłem) że jeśli jest dług to komornik może sobie wybrać najłatwiejszego do ściągnięcia wspólnika i tylko od niego wysysać kasę za długi firmy. Do wartości udziałów oczywiście.

[cytat="krokodylll":1yhxeyx5]Podobno notariusza mamy załatwić w ciągu 3mies bo takie jest prawo?
[/cytat:1yhxeyx5]
Bzdura. Od razu podejrzane się to robi. Spisuje się umowę zbycia udziałów i idzie do notariusza aby poświadczył że dane osoby przy nim składają podpisy. Jednego dnia można to zrobić.

[cytat="krokodylll":1yhxeyx5]
Czyli wracając do pytanie o długi - jeśli pracuje i zarabiam te 2500 poza spółką, to gdybym był jednocześnie dług w spółce bo np prezesi nie zapłacili księgowemu za 3 miesiące pracy to komornik nie zapragnie sięgnąć do mojej kieszeni?
[/cytat:1yhxeyx5]
Nie.

[cytat="krokodylll":1yhxeyx5]
A mam udziały warte 2 500 ? trochę sie wczytywałem i w jednym z opracowań była mowa (nie jestem prawnikiem a laikiem więc może coś przekręciłem) że jeśli jest dług to komornik może sobie wybrać najłatwiejszego do ściągnięcia wspólnika i tylko od niego wysysać kasę za długi firmy. Do wartości udziałów oczywiście.[/cytat:1yhxeyx5]

Udziałowcy spółki nie odpowiadają za jej zobowiązania. Egzekucja toczy się z majątku spółki i tylko w wyjątkowych wypadkach z majątku członków zarządu.

Powrót