nowy zin

• Autor wątku Autor wątku courage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

courage

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam wielką prośbę.

Nie ogarniam prawnej strony zakładania i samodzielnego wydawania czasopisma.
Widziałem prawo prasowe, widziałem ten artykuł
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/jak_zostac_wydawca-a_2316.htm
ale dalej nie jestem pewien jak wszystko powinno wyglądać.

Zarejestrowałem nazwę magazynu w Sądzie Okręgowym.
Czy koniecznie muszę wyrabiać nr ISSN (z powyższego artykułu wynika, że nie)?
Czy przy nakładzie 200 egzemplarzy wydawcą może być osoba fizyczna?
Czy kwestię uregulowania podatku VAT mogę załatwić w ten sposób, że złożę wniosek o przychodzie jako osoba fizyczna? Jaki wniosek? Czy muszę posiadać kopie dokumentów potwierdzających sprzedawanie poszczególnych egzemplarzy?
Do których Bibliotek Narodowych należy wysłać darmowe egzemplarze
magazynu?

Będę wdzięczny za Wasze rady.

courage napisał:
Czy koniecznie muszę wyrabiać nr ISSN (z powyższego artykułu wynika, że nie)?
nie, więcej o tym, i o innych kwestiach znajdziesz tam:--> Biblioteka Narodowa.
Czy przy nakładzie 200 egzemplarzy wydawcą może być osoba fizyczna?
to już kwestie finansowe oraz ewentualnie nieuczciwej konkurencji, ogólnie wydawca taki, moim zdaniem, powinien posiadać DG.
Czy kwestię uregulowania podatku VAT mogę załatwić w ten sposób, że złożę wniosek o przychodzie jako osoba fizyczna? Jaki wniosek?
Fakturę VAT w takim przypadku może wystawić jedynie osoba posiadająca DG.
Czy muszę posiadać kopie dokumentów potwierdzających sprzedawanie poszczególnych egzemplarzy?
Powinno się takowe posiadać, inaczej to już jest szara strefa...

Dzięki, zastanawiam się bo jest przecież mnóstwo zespołów muzycznych wydających płyty własnym sumptem itp. Dziwne, gdyby musieli zakładać DG. W takim razie dogadam się z jakąś firmą branżową w tej kwestii.

A gdzie mogę znaleźć wykaz bibliotek, do których trzeba wysłać egzemplarze darmowe?

EDIT: Rozumiem, że zakładając DG należałoby opłacać składkę ZUS? W przypadku niskonakładowego kwartalnika to nonsens.

Ostatnia edycja:
courage napisał:
A gdzie mogę znaleźć wykaz bibliotek, do których trzeba wysłać egzemplarze darmowe?
Rozporządzenie Ministra Kultury i Sztuki z dnia 6 marca 1997 r. w sprawie wykazu bibliotek uprawnionych do otrzymywania egzemplarzy obowiązkowych poszczególnych rodzajów publikacji oraz zasad i trybu ich przekazywania. (Dz.U. 1997 nr 29 poz. 161) - klik

Bardzo dziękuję. :-)

W poniedziałek przejdę się do U. Skarbowego.

Powrót