Numer imei urządzenia inny niż na opakowaniu

• Autor wątku Autor wątku michaello724
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaello724

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,wystawiłem uzywany telefon na olx i w zeszły piątek go sprzedałem. Kupujący zapłacił osobiście przy odbiorze,sprawdził urządzenie i dziś czyli po 4 dniach dzwoni i prosi o wytłumaczenie dlaczego po wpisaniu kodu do urządzenia pokazuje mu inny numer IMEI niż na opakowaniu i stwierdza że on nie chce takiego telefonu i najlepiej by chciał zwrot pieniędzy. Byłem tym faktem zaskoczony i napisałem do sklepu który mi ten telefon wcześniej sprzedał i napisali że często sprzedają uzywane telefony w zastępczych opakowaniach. Co mam w tej sytuacji zrobić?Czy jeśli ta osoba która ode mnie kupiła zażąda zwrotu to powinienem oddać ?
Edit.
Kupujący dopisał również że chce zwrócić ponieważ jeśli opakowanie jest inne to telefon traci na wartości

Ostatnia edycja:
Oczywiście że musisz zwrócić pieniądze.
Narażasz osobę fizyczną, na przestępstwo opisane w
art. 292 k.k

Oczywiście że musisz zwrócić pieniądze.
A niby na jakiej podstawie?

Narażasz osobę fizyczną, na przestępstwo opisane w
art. 292 k.k
To nie Imei telefonu jest inny na telefonie/pod baterią a wyświetlany, tylko jest zastępcze pudełko.

Brak podstaw do zwrotu.

Telefon przed sprzedażą był sprawdzony czy nie był kradziony na policji oraz kupujący po zakupie również go sprawdził i wszystko jest ok,telefon nie jest kradziony

Obiecałeś, że numer urządzenia jest tożsamy z numerem na opakowaniu?

Nie,nie rozmawialiśmy wcale na temat pudełka i on się o nie wcale nie pytał podczas oględzin telefonu. W ogłoszeniu nie napisałem że daję oryginalne pudełko od telefonu,było napisane tylko "do telefonu daję pudełko"

Ignoruj takie pytania kupującego. Nie musisz odbierać od niego połączeń.

Powrót