numer NIP

• Autor wątku Autor wątku mazek11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazek11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem osobą fizyczną, nie prowadzącą działalności gospodarczej i chciałbym założyć NIP gdyż za kilkanaście dni będę miała prace - umowa zlecenie. Urząd skarbowy powiedział mi że mi nie przyjmie wniosku gdyż nie mam NIPu i pieczątki firmy na formularzu NIP-3.
Czy rzeczywiście jest to wymagane??

NIP-3 składa się za pośrednictwem pracodawcy/płatnika podatku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby NIP-3 do US zaniósł sam pracownik czy też zleceniobiorca. Pracodawca/zleceniodawca wypełnia część E, ale pod warunkiem, że to za jego pośrednictwem przekazywany jest NIP-3. Jeśli robi to podatnik sam, to nie ma potrzeby potwierdzania zatrudnienia przez pracodawcę/zleceniodawcę.
W pewnych przypadkach podatek wpłaca sam podatnik bez pośrednictwa płatnika. Niemożliwością wówczas jest podawanie jakiegoś NIP-u podmiotu za pośrednictwem którego przekazywany jest formularz NIP-3. W US nieraz wprowadzają swoją interpretację przepisów, niezgodną z prawem.
Jest prosty sposób - wypełniony prawidłowo druk wysyła się listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Powrót