Numer PO

• Autor wątku Autor wątku roberto121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roberto121

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, moje pytanie dotyczy numeru PO nadawanego w czasach PRL-u osobom chcącym wyjechać do Niemiec. Wie ktoś może jak wygląda obecnie sytuacja. Wiem, że kilka lat temu ok. 2007r (czyli po wstąpieniu Polski do UE) znajomemu udało się uzyskać na tej podstawie Staatsangehorigkeitausweis. Wymogiem było zameldowanie się w Niemczech, nie wiem czy sprawa przechodziła przez Friedland jak niegdyś. Stąd też moje pytanie czy to dalej obowiązuje. Pozdrawiam

Poczytaj wątki dotyczące obywatelstwa niemieckiego, na jakiej zasadzie można je dzisiaj potwierdzić, bądź nabyć. Znajomy na pewno dostał potwierdzenie na zasadzie innej niż PO

Friedland juz od lat nie zajmuje sie przesiedlencami z Polski, dokument PO rowniez nie ma zadnego znaczenia, twoj znajomy dostal obywatelstwo nie dzieki dokumentowi PO jako takiemu, tylko dzieki temu, ze mial rodzica posiadajacego prawo do obywatelstwa.

A jak sie dostaje Staatsangehörigkeitsausweis, to na tym forum bylo i jest omawiane we wszystkich mozliwych wariantach:
- przy zameldowaniu w Polsce wniosek sie sklada przez najblizszy konsulat niemiecki i jest rozpatrywany przez Bundesverwaltungsamt w Köln, ktory kiedys wydawal te numer PO, wiec powolanie sie na ten numer moze przyspieszyc odnalezienie dokumentow, ale o niczym nie przesadza
- przy zameldowaniu w Niemczech wniosek jest rozpatrywany przez wlasciwa komorke urzed miasta, w ktorym jest sie zameldowany.

Friedland to status Spätaussiedlera, ktorego teraz nie przyznajaje sie generalnie osobom z Polski.

ja mam PO:)
ale niestety ,teraz to Ci się nie przyda .

nie wiem czy sprawa przechodziła przez Friedland
na pewno nie przechodzila przez Friedland,nie mogła w 2007 r),ja bylam tam chyba ostatnia osoba z PL po 2000 roku :)

Ostatnia edycja:
Powrót