numer prządkowy posesji

• Autor wątku Autor wątku zenon42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenon42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Wybudowałem dom. Kiedy zacząłem gromadzić dokumenty potrzebne do odbioru budynku, okazało się, że moja działka jest w jednej gminie, a wszystkie drogi otaczające działkę w innej.
W związku z tym nie mogę uzyskać numeru porządkowego posesji. Moja gmina tłumaczy taki stan rzeczy tym, że nie może nadać nazwy ulicy drodze która do gminy nie należy. Czy jest jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu ?

A jaka jest numeracja porządkowa sąsiednich nieruchomości :?:
Gmina powinna ustalić w takich przypadkach odrębną numerację porządkową - patrz § 3 poniżej:

[lex:jy4fdpgj]§ 2. 1. W miastach oraz innych miejscowościach, zwanych dalej „miejscowościami”, numery porządkowe nieruchomości ustala się odrębnie dla każdej ulicy i każdego placu.

2. Dla miejscowości nieposiadających ulic lub placów albo posiadających ulice lub place bez nazw ustala się jedną numerację porządkową nieruchomości.

3. Jeżeli w miejscowości tylko część nieruchomości przylega do ulic lub placów z nazwami, stosuje się do nich przepis ust. 1, a dla wszystkich nieruchomości przylegających do ulic lub placów bez nazw albo nieprzylegających do nich ustala się odrębną numerację.
[/lex:jy4fdpgj]

Całość przepisów wykonawczych tutaj

Dziękuje za odpowiedź.
Mój problem polega jednak na czymś innym.
Moja działka leży w gminie x , a ulica przy działce należy do giny y.
Moja gmina-czyli gmina x- chce nadać nazwę w/w ulicy. Nie może tego jednak zrobić, ponieważ ulica należy do gminy y. Jeżeli gmina y przekaże ulicę gminie x problemu nie będzie. Dostanę wtedy numer posesji i będzie po sprawie. Jeżeli jednak gminy się nie dogadają to wtedy nie dostenę tego numeru i nie będę się mógł zameldować w moim nowym domu, a bardzo mi na tym zależy.
Moje pytanie jest następujący: Czy istnieją jakieś przepisy, który umożliwiły by nadanie mojemu domowi numeru porządkowego w obecnej sytuacji ?

[cytat="zenon42"]Moja działka leży w gminie x , a ulica przy działce należy do giny y.
Moje pytanie jest następujący: Czy istnieją jakieś przepisy, który umożliwiły by nadanie mojemu domowi numeru porządkowego w obecnej sytuacji ?[/cytat]
Gmina X nie ma żadnego prawa do ulicy, należącej do Gminy Y, która może przenieść własność drogi na gminę X, ale też nie musi.

Taki stan prawny nie może jednak pozbawiać Cię możliwości otrzymania numeru porządkowego nieruchomości.
[cytat:30z3dsqp]
3. Jeżeli w miejscowości tylko część nieruchomości przylega do ulic lub placów z nazwami, stosuje się do nich przepis ust. 1, a dla wszystkich nieruchomości przylegających do ulic lub placów bez nazw albo nieprzylegających do nich ustala się odrębną numerację. [/cytat:30z3dsqp]
Można stwierdzić, że Twoja działka nie przylega do żadnej ulicy na terenie gminy X, lub ulica jest bez nazwy. Przepis wyrażnie reguluje taki stan - ustala się odrębna numerację.

Udało się !
Dostałem numer porządkowy posesji. Wprawdzie jak gmina przejmie ulicę przy moim domu to będę musiał jeszcze raz zmienić adres, ale to już jest szczegół. Dziękuję za pomoc.
A tak na marginesie:czy zmieniło się coś jeśli chodzi o odbiór techniczny budynku ? Bo do tej pory po złożeniu dokumentów w powiatowym inspektoracie nadzoru budowlanego w/w urząd miał 21 dni na kontrolę. Jeżeli nikt się nie zjawił w ciągu tego okresu można było iść po zaświadczenie i mieszkać. A podobno teraz po tych 21 dniach można zamieszkać w domu, a kontrola i tak się może odbyć.

Do użytkowania budynku (zamieszkania) można przystąpić, jeżeli PINB w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie wniesie sprzeciwu, w drodze decyzji. Zawiadomienia dokonuje się na co najmniej 21 dni przed zamierzonym terminem przystąpienia do użytkowania.
Prawo budowlane:
[lex:7v49ey5e]
Art. 54. Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji.
Art. 55. Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie, jeżeli:
1) na wzniesienie obiektu budowlanego jest wymagane pozwolenie na budowę i jest on zaliczony do kategorii V, IX-XVIII, XX, XXII, XXIV, XXVII-XXX, o których mowa w załączniku do ustawy;
2) zachodzą okoliczności, o których mowa w art. 49 ust. 5 albo art. 51 ust. 4;
3) przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych.[/lex:7v49ey5e]
Tylko w w/w przypadkach PINB dokonuje obowiązkowej kontroli obiektu.

Mam już odebrany dom. To znaczy złożyłem wszystkie wymagane dokumenty w PINB i po 21 dniach otrzymałem zaświadczenie, że PINB nie wnosi zastrzeżeń do użytkowania budynku. Jakich formalności muszę jeszcze dopełnić aby mieszkać całkowicie legalnie ?

Powrót