O alimenty do kochanka

• Autor wątku Autor wątku bucek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bucek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy prawo polskie dopuszcza wystapienie z roszczeniem alimentacyjnym , do kochanka zony ktory jest biologicznym ojcem dziecka , ktore jednak urodzilo sie w czasie trwania zwiazku malzenskiego. Ktos mi mowil ze moze wystąpic taka sytuacja ze mąż nie uznaje dziecka, a zona wystepuje do sądu z powódstwem do ojca biologicznego..

musi być powództwo o zaprzeczenie ojcostwa wytoczone przez męża w terminie 6 mcy od dowiedzenia się o dziecku, jeśli powództwo zostanie uwzględnione a domniemanie pochodzenia dziecka od męża obalone, matka może wystapić z powodztwem o ustalenie ojcostwa od kochanka i dostanie alimenty jeśli wygra

Ostatnia edycja:
"Dowiedzenia sie o dziecku" to nie oznacza urodzenia się dziecka? Rozumiem, że jeszcze w czasie ciazy mąz ma dowiedzieć sie o dziecku?

Jak mozna obalić domniemane pochodzenie dziecka od męża?

I na koniec jesli matka wygra sprawe o alimenty od kochanka , Bedzie sytuacja w ktorej malzenstwo + dziecko sobie żyja jako rodzina a dziecko finansuje kochanek??

1. Nie do końca, miałem na myśli dowiedzenie się o urodzeniu dziecka:
Art. 63. Mąż matki może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o urodzeniu dziecka przez żonę.

2. W każdy możliwy sposób, dowód z badań grupowych krwi, dna, zeznania świadków, przesłuchanie stron, art 67, art 68 krio, itp

3. prawo nic do tego nie ma, jeśli najpierw pozwie żone, a potem z nią bedzie żył nikt im tego nie zabroni, a ojciec dziecka bedzie zobowiązany do płacenia alimetnów, co nie jest jednoznaczne z finansowaniem dziecka...

A jak malzenstwo chce zeby im "pomoc" w tej sprawie, jak sie zabezpieczyc na przyszlosc??

nie rozumie pytania, co pomóc, kto ma pomóc, kim wogóle jesteś w sprawie i co chcesz osiągnąć?
może zabrzmi sarkastycznie ale sam pytasz jak się zabezpieczyć na przyszłość, wiec np można być wiernym itp...

Cudza mezatka (moja kochanka) chce zeby jej pomoc w posiadaniu dziecka.. Chce jej pomoc ale nie popasc przy okazji w tarapaty

co to znaczy nie popaść w tarapaty, przecież napisałem że może dojść do sytuacji w której pozwie Cie o alimenty jeśli bedziesz ojcem dziecka i twoje ojcostwo zostanie ustalone...

a moze sie wspolnie z męzem zrzec na piśmie przyszłych roszczeń.
Mąż jest wtajemniczony

Ostatnia edycja:
nie, roszczen alimentacyjnych, dodajmy nie tylko swoich a w tym przypadku dziecka nie można się zrzec, tak samo prawnie bezskuteczne bedzie jakiekolwiek zobowiązanie do niedochodzenia roszczeń ustalenia ojcostwa,
tylko zgodnie z art 68 krio biologiczny ojciec jest "bezpieczny", a w zasadzie nie może i nigdy nie bedzie w świetle prawa uznany za ojca biologicznego
Art. 68. Zaprzeczenie ojcostwa nie jest dopuszczalne, jeżeli dziecko zostało poczęte w następstwie zabiegu medycznego, na który mąż matki wyraził zgodę.

Nie mogą się tego zrzec.

Cały ten pomysł jest dosyć bulwersujący. Niech skorzystają z zapłodnienia in vitro, a nie kombinują w ten sposób.

Ten wątek wygląda na prowokację...

PS. - MarLew wskazał wyżej właściwą drogę "pomocy" małżeństwu które chce a nie może mieć dziecka.

A jeszcze większe schody będa przy spadkobraniu, bo ewentualne dziecko może mieć w d.... ustalenia rodziców. ( teoretycznych i praktycznych )
FraZeolog napisał:
Ten wątek wygląda na prowokację....
Niekoniecznie. Ludzie wpadają na rózne porypane pomysły. Ja mam własnie do czynienia z takim pomysłem sprzed 30 lat.
Sąd stanął na stanowisku, że nieistotne kto faktycznie zrobił tylko kto jest wpisany w akcie urodzenia, koniec,kropka.Resztę sąd olał.

Ostatnia edycja:
jeżeli mąż jest z żoną przez całą ciąże i po urodzeniu dziecka dalej razem mieszkają , a żona nie utrzymuje żadnych kontaktów przez rok czasu - czy może żądać po takim czasie alimentów od kochanka gdzie mąż był przez całą ciąże z żoną?

od kochanka żądać alimentów nie może tylko dlatego że był kochankiem, jeśli jest on ojcem dziecka to jak najbardziej może

Z tym, że chyba najpierw należałoby obalić domniemanie ojcostwa męża matki i ustalić ojcostwo kochanka.

oczywiście, pisząc "jeśli on jest ojcem" miałem na myśli wpis już do aktu urodzenia

Powrót