O co wnioskować w danej sytuacji.

• Autor wątku Autor wątku Annwu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annwu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Jestem na etapie pisania pozwu rozwodowego, nie mam siły walczyć o majątek, chce szybkiego rozwodu, bez orzekania o winie, załatwionego jedną rozprawą. Sytuacja majątkowa wygląda następująco i zastanawiam się co mi przysługuje zgodnie z prawem i jak to rozwiązać.

Ja posiadam 1 mieszanie zakupione przed ślubem, na którego zakup wyłożyłam 100tys zł (cena mieszkania 220zł), spłacałam samodzielnie kredyt, w międzyczasie zawierając związek małżeński (wspólnota majątkowa). W trakcie trwania małżeństwa mąż ze swoim zarobków nadpłacił kredyt w kwocie 50tys zł.

Posiadamy mieszkanie wspólne kupione niedawno z kredytem na 600 000. (Mój wkład własny - 120tysiecy, męża - 70)

Posiadamy samochód kupiony w trakcie trwania małżeństwa.

Mąż kupił także motocykl bez mojej wiedzy.

Posiadamy dużą dysproporcje zarobków:

Ja: etat (4200) - obecnie na zaległym urlopie wypoczynkowym po urlopie rodzicielskim, od października na urlopie wychowawczym do września 2026.

Mąż: własna działalność + spółka - wypłaca sobie 23000 tys zł miesięcznie, posiada oszczędności w formie obligacji skarbu państwa (ok 150tys).

Na stanie 1 dziecko (malutkie).

Chciałabym się wyprowadzić do własnego mieszkania z dzieckiem i nie wiem co zrobić z resztą, o jakie alimenty wnioskować. Ogólnie - nie wiem od czego zacząć, mąż nie interesuje się mną jako żoną, zabawia się na mieście wieczorami, wydaje pieniądze, ja opłacam zobowiązania finansowe, dbam o dom. Nie mam wglądu w stan konta męża, przelewa ok 2tys miesięcznie na wspólne konto, reszta (łacznie z najmem mojego mieszkania i dodatkami na dziecko- obecnie 9tys zł to moje zarobki które w całości ida na koszty życia).

Jak to policzyć?

Annwu napisał:
Chciałabym się wyprowadzić do własnego mieszkania z dzieckiem i nie wiem co zrobić z resztą, o jakie alimenty wnioskować.
Zgodne z usprawiedliwionymi potrzebami dziecka z uwzględnieniem stopy życiowej rodziny. Zakładam, że obowiązuje wspólność majątkowa co jest standardem. Co do majątku to przedmioty nabyte w trakcie małżeństwa (samochód, motocykl, mieszkanie 2) i wspólności majątkowej są wspólne niezależnie od tego, który z małżonków je nabył, podobnie z wynagrodzeniem czy oszczędnościami poczynionymi w trakcie małżeństwa i wspólności majątkowej. To co przed zawarciem małżeństwa pozostaje majątkiem osobistym (mieszkanie 1). Uwaga na nakłady - spłata kredytu hipotecznego obciążającego majątek osobisty ze środków wspólnych. Temat jest bardzo obszerny. Majątkiem nie trzeba dzielić się podczas sprawy rozwodowej taki dział najczęściej jest orzekany jeżeli małżonkowie są zgodni co do podziału.

Powrót