K
kkamil123
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 62
Witam. jestem tu po raz pierwszy wiec jesli źle ulokowalem temat proszę o przeniesienie. Mam "podbramkową" sytuację. Otóz w styczniu tego roku pozyczylem od gościa 1 500 zł. zaznaczam, że nie spisaliśmy zadnej umowy pozyczki -nic takiego. Natomiast w mailach ktore do niego wysylalem ustalaliśmy termin splaty pozyczki na dzien do 30ego maja 2009. I tu moje pytanie, czy takie maile wysylane z kompa mojego znajomego są jednoznaczna wskazówką na to, że brałem tę pozyczke? Bo nie ma tam słów typu "dzieki za pozyczke", czy "fajnie ze pozyczyles mnie", jest tylko taka wiadomosc "umowmy się na splate do konca maja ", nie ma wtych mailach ani sumy pozyczki, ani moich podpisow, moich danych- zupełnie nic. Moje pytanie brzmi czy facet na podstawie tych maii jest w stanie udowodnic mi, że to ja bralem te pieniadze i ze w ogole jakiekolwiek brałem? Druga sprawa, nie wyrobie się ze spłatą tch pieniedzy do konca maja a on jest nieugiety i straszy mnie ze pojdzie z wydrukami maili na Policję i mnie oskarży o art 286. Czy moze to zrobic i czy w ogole ma wystarczająca ilosc dowodow, jesli sa to tylko maile? drugie pytanie, jesli ja np zaczne w kwietniu splacac mu te pozyczke ratami np w kwietniu 200 zl w maju 200 zł i jak minie naasz ustalony termin czy on moze to zglosci i czy jak bede mu splacal np po 200 zł mozna mi zarzucic art 286 kk? Bo nie mam calej tej sumy i miec nie bede, bo stracilem pracę miesiąc temu i nie mam z czego oddac. Chce splacac ratami.. tylko ze jak ja mu udowodnie ze splacilem closc skoro nie mamy umowy ani nic ze dotyczylo to sumy 1 500 zł? Jak to zrobic zeby mnie nie wykiwal i nie ządał ode mnie wiecej a niżeli pozyczyl, czy w ogole ma szanse mi udowodnic te pozyczke i czy jesli rewgularnie bede splacal jak mowilem np po 150 czy 200 zł co miesiac czy po uplywie terminu 30maja moze pojsc na policje i moga mi zarzucic 286 mimo ze splacam ratami?prosze o pomoc