obce barwy

• Autor wątku Autor wątku dariusz2b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariusz2b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam serdecznie i mam takie pytanie, ja jako Polak w Polsce mam czcić barwy i symbole narodowe i to czynię. A jak jest do obcych barw i symboli czy muszę je tak samo szanować jak Polskie, a jak na przykład chodzi o barwy i symbole żydowskie czy też w tym kraju jakim jest jeszcze Polska muszę mieć pełny szacunek pod groźbą kary więzienia pozdrawiam i czekam na odpowiedz?

Zależy czym wedlug ciebie jest brak szacunku dla obcych barw. Zamierzasz palić flagi itp ? Bo za samo myślenie w Polsce się nie karze.

Na przykład chciałbym flagę amerykańską czy żydowską podeptać opluć in na koniec podrzeć, czy takie barwy są chronione w Polsce prawnie.w izraelu Polska flaga to jest niżej niż zwykła szmata do podłogi można z nią robić co tylko kto chce i o to mi chodzi jaki jest konkretny stan prawny?

Kodeks karny

Art. 137. Publiczne znieważenie znaku lub symbolu państwa

§ 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.

Ale jak sobie sam kupisz taka flage to xxxx moderacja xxxx.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót